طراحی سایت و سئو سایت

تیم ایران پردازه با بهره گیری از تکنولوژی روز آماده ی ارائه ی خدمات به همشهریان و هموطنان در سراسر کشور می باشد

طراحی سایت و سئو سایت

تیم ایران پردازه با بهره گیری از تکنولوژی روز آماده ی ارائه ی خدمات به همشهریان و هموطنان در سراسر کشور می باشد

۶ مطلب در فروردين ۱۳۹۶ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

 

سیستم مدیریت محتوا در بسیاری از پردازش ها در سراسر جهان استفاده می شود. انواع متفاوتی از سیستمهای مدیریت محتوا وجود دارد. برای جلوگیری از ابهام درباره واژه سیستم های مدیریت محتوا باید تعریفی مناسب از سیستم ها داشته باشیم. سیستم مدیریت محتوا چیست؟ هر پردازه یا سیستمی که به شخص یا سازمان اجازه می دهد تا محتوا را مدیریت کند، این سیستم ها می توانند به صورت آنلاین یا آفلاین، متن باز (Open Source) و یا خصوصی (proprietary) باشند.

این سیستمها می توانند تنها بر اداره یک نوع محتوا یا یک محدوده عظیم و متفاوتی از محتوا تمرکز کنند. بسیاری از سیستم های مدیریت محتوا اختصاصی هستند و سیستم های مدیریت محتوای شرکتی (خصوصی) قدرتمندی وجود دارند که برای ساخت وب سایت های سازمان های بزرگ طراحی شده اند اما تمرکز ما بیشتر بر روی سیستم های مدیریت محتوای متن بازی (Open Source) است که به صورت عمده به مدیریت کردن وب سایت و محتوای آن دارند. در بعضی موارد به جای واژه سیستم مدیریت محتوا از واژه سیستم مدیریت محتوای وب استفاده می شود.

سیستم مدیریت محتوا چیست؟

اگر بخواهیم که تعریف دقیق تری از سیستم های مدیریت محتوا داشته باشیم باید بگوییم که سیستم مدیریت محتوا یک نرم افزار سمت سروری است که برای ایجاد و نگهداشت راحت تر یک وب سایت طراحی شده. این سیستم ها توانایی مدیریت آنلاین محتوای وب سایت، تولید صفحات وب، اجازه دادن به کاربر جهت آپلود و تغییر دادن محتوای صفحه وب سایت بدون نیاز به مهارت های فنی را دارند.

برای نشان دادن این تعریف باید به بررسی قابلیت های اساسی بیشتر سیستم های مدیریت محتوا بپردازیم. در ابتدا به محتوا می پردازیم، محتوا به صورت نمونه در یک نوع از پایگاه دادهها ذخیره می شود که این عمل به شما اجازه می دهد تا توانایی استفاده دوباره و تغییرو انتشار آن محتوا را داشته باشید. هر سیستم مدیریت محتوا یک بخش مدیریت دارد که به شما اجازه می دهد تا محتوای خود را آپلود کنید و یا در صورت نیاز محتوای خود را تغییر دهید این بخش در بیشتر سیستم های مدیریت محتوا از طریق مرورگرها قابل دسترسی است این به این معناست که به جای نصب نرم افزار های مختلف شما می توانید در هر جایی که به ایترنت دسترسی دارید بر روی وب سایت خود کار کنید.

این که سیستم های مدیریت محتوا می توانند محتوا را در یک پایگاه داده ذخیره کنند زیاد قابل قبول و مورد استفاده نیست در واقع سیستم های مدیریت محتوا توانایی انجام کاری را دارند که می تواند محتوا را قابل استفاده و معتبر سازد. هر سیستم مدیریت محتوایی دارای فریم ورک ها یا یک چارچوب داخلی برای تولید وب سایت پیرامون محتوای شما می باشد این عمل یعنی تولید صفحات وب با اضافه کردن محتوا به یک سری از قالب ها بر اساس نیاز های اساسی وب سایت انجام می گیرد.

بسیاری از سیستم های مدیریت محتوا قالب های از پیش آماده شده دارند که شما می توانید از آن ها استفاده بکنید و یا اینکه اگر شما یک طراح هستید می توانید یک قالب طراحی بکنید. این سیستم های مدیریت محتوا توانایی بکار بردن و ایجاد بخش ناوبری سایت () را دارند که این کاربرد بسیار مهم می باشد. همانطور که تصور می کنید با استفاده از این سیستم ها پیشرفت بسیار زیادی در کار حاصل می گردد، سازماندهی محتوا، ساخت پایگاه داده و مدیریت محتوا همه و همه به صورت اتوماتیک انجام می شوند.

مزیت های استفاده از سیستم های مدیریت محتوا:
  •  بالا بردن سرعت توسعه وب سایت
  • اجازه اضافه کردن قابلیت های پیشرفته به وب سایت (افزونه ها و ماژول)
  • توانایی ایجاد و به روز رسانی وب سایت توسط افراد غیر فنی و ناآشنا با زبان های برنامه نویسی تحت وب
تاریخچه سیستم های مدیریت محتوا

داشتن اطلاعاتی در مورد پیشینه و انگیزه ایجاد چنین سیستم هایی بسیار مفید است. منشا این سیستم های مبتنی بر وب می تواند سیستم های مدیریت فروش چاپی باشد.

در زمان های گذشته (در دهه نود میلادی) به علت افزایش تقاضاها برای ایجاد وب سایت به دلایل مختلف و نبود اطلاعات کافی در مورد زبان های برنامه نویسی تحت وب و ابزار کافی جهت مدیریت آنلاین محتوا نیاز به سیستمی که توانایی مدیریت محتوا را داشته باشد بسیار زیاد گردیده بود به همین دلیل سیستم های مدیریت محتوا پا به عرصه گذاشتند و با استقبال خوبی روبه رو شدند و همانطور که می دانید امروزه اینترنت به طور باور نکردنی ای رو به پیشرفت است از ایجاد سایت های ایستا گرفته تا تولید و توسعه وب سایت های پویا و بسیار پیچیده که از پایگاه داده های بسیار عظیمی استفاده می کنند.

انواع سیستم های مدیریت محتوا

با وجود سیستم های مدیریت محتوای متفاوت و بسیار زیاد انتخاب کردن یکی از آنها سخت است. طبقه بندی سیستم های مدیریت محتوا بدین صورت است:

  • پرتال: پرتال ها به شما اجازه کنترل معماری وب سایت و انتشار محتوا را می دهند و دارای بخش مدیریت می باشند. بیشتر پرتال ها قابل توسعه می باشند و یا افزونه های دارند که می تواند قابلیت های آنان را افزایش دهد.
  • وبلاگ: در واقع بیشتر پلتفرمم های وبلاگ ها سطح تکامل یافته سیستم های مدیریت محتوای بسیار پیچیده می باشند. تمرکز بیشتر این وبلاگ ها بر انتشار و تغییر محتوا و مقالات اولیه و متن ها می باشد.
  • آموزش الکترونیک: تمرکز بیشتر این نوع از سیستم های مدیریت محتوا بر دنیای آموزش الکترونیک می باشد. بیشتر این سیستم ها قابلیت هایی برای ایجاد برنامه درسی و برگزاری امتحان آنلاین را دارا می باشند. پشتیبانی از انواع متفاوت سند ها مثل پی دی اف و سند های ورد و عکس و ویدئو یکی دیگر از ویژگی های این نوع از سیستم های مدیریت محتوا می باشد.
  •  تجارت الکترونیک: بیشتر سیستم های مدیریت محتوای تجارت الکترونیک بر برنامه ها و اپلیکیشن ها تمرکز کرده اند. این نوع از سیستم ها دارای ویژگی هایی همچون سبد خرید، مدیریت محصول، صدور صورتحساب و امنیت که در این سیستم بسیار مهم می باشد را دارا می باشند.
  • ویکی ها: سیستم های مدیریت محتوای ویکی بسیار خاص می باشند. این سیستم ها دارای ویژگی هایی هستند که به شما اجازه ایجاد و مدیریت مشترک ویکی ها را می دهد. ویکی ها می توانند تنها و یا به صورت پیوسته با دیگر ابزار های وب سایت استفاده شوند.
  •  رسانه های اجتماعی: این نوع از سیستم های مدیریت محتوا قابلیت هایی همچون ساخت جوامع آنلاین، کنترل پروفایل کاربر و ایجاد پیام و آپلود متن را دارا می باشند.

(شاید نام این انواع سیستم های مدیریت محتوا تا حالا به گوشتون نخورده باشه و بگید که با وردپرس میشه یه وبلاگ طراحی کرد و با جوملا یا دروپال میشه یه وب سایت تجارت الکترونیک راه انداخت اما همه این سیستم های مدیریت محتوا (جوملا، وردپرس، جوملا) دارای ویژگی ها یا افزونه هایی می باشند که این همه ی این انواع رو تو خودشون دارن)

 

توانایی های اساسی سیستم های مدیریت محتوا

یکی از بهترین راهکارها برای فهمیدن اینکه سیستم های مدیریت محتوا چگونه عمل می کنند پرداختن به توانایی این سیستم هاست. فایده این کار این است که  شما نحوه استفاده از آن را فرا می گیرید. ابتدا با گردش کار یا چرخه استفاده از آن ها آشنا میشویم.

کسانی که محتوا را ایجاد می کنند و آن را انتشار می دهند به صورت مشتری به سیستم های مدیریت محتوا دسترسی دارند که معمولا مبتنی بر مرورگر می باشد. این محتوا در پایگاه داده رابطه ای ذخیره می شود و طبقه بندی متادیتا ها به سیستم های مدیریت محتوا کمک می کند تا محتوای صفحه را بفهمد.

و سپس این محتوا به صفحه وب سایت منتقل می شود همانطور که پیشتر گفته شد اکثر این سیستم ها از قالب های از پیش تهیه شده استفاده می کنند که این قالب ها خود دارای ماژول های مختلفی می باشند. قسمت ناوبری سایت به طور داینامیک ساخته می شود. بیاید یک نگاه دقیق تری به این توانایی در این سیستم ها بیندازیم تا تفاوتی که بین آنها است بیشتر آشکار شود

ویژگی هایی همچون:

  1.  نمایندگی: توانایی ایجاد چندین گروه و دادن مزیت هایی به هر کدام از آن ها، مانند گروه نویسنده ها، اعضایی که می توانند پست ها یا پیام هایی را ایجاد کنند، مانند گروه ویرایشگرها، گروه منتشر کنندگان محتوا و در نهایت بخش مدیریت که توانایی هر کاری را دارد از جمله امنیت سایت و… . تقریبا بیشتر سیستم های مدیریت محتوا شما را در ایجاد این نمایندگی ها محدود می کنند پس بسیار مهم می باشد که سیستم مدیریت محتوایی را انتخاب کنید که مناسب با سازمان یا مشتری شما باشد.
  2.  ویرایشگر متن: بیشتر این ویرایشگر ها شبیه واژه پرادزها هستند که به شما اجازه می دهند که متن را فرمت کنید. سیستم های مدیریت محتوایی وجود دارند که به شما اجازه می دهند که به صورت درون خطی و مستقیم درون صفحه وب سایت متن را ویرایش کنید که این ویژگی برای افراد غیر حرفه ای که نیاز دارند به طور خیلی سریع متن را تغییر دهند مناسب می باشد.
  3. سازماندهی محتوا: بیشتر سیستم های مدیریت محتوا یک ساختار نخستین در مورد بخش های قسمت و گروه دارند که قسمت به عنوان صفحه وب سایت و گروه به عنوان یک تگ شناخته شده که به محتوای داخل صفحه راهنمایی می کند می باشد. بسیاری از سیستم های مدیریت محتوا به شما این اجازه را می دهند که به صورت سلسله مراتبی گروه را انتخاب کنید اما بعضی از این سیستم ها شما را در انتخاب گروه محدود می کنند.
  4. قالب: اساسا قالب ها ساختار اچ تی ام ال دارند و با سی اس اس که برای نمایش بهتر صفحه می باشد همراه می باشند.
  5.  ماژول: یکی دیگر از توانایی های سیستم های مدیریت محتوا اضافه کردن ماژول به صفحه وب می باشد. مبحث ماژول ها بسیار گسترده می باشد اما وقتی صحبت از ماژول ها یا افزونه ها یا پلاگین ها می شود مقصود افزایش قابلیت های صفحه وب می باشد. ماژول های مانند تقویم، گوگل مپ و بسیاری دیگر از افزونه های مختلف موجود بر روی وب سایت ها. قدرت، توانایی و قابلیت این ماژول ها بین سیستم های مدیریت محتوا متفاوت می باشد و اغلب به جامعه توسعه دهنده آن سیستم مدیریت محتوا ربط دارد.
  6.  ناوبری: خصوصی سازی این بخش که شامل نمایش متفاوت و قابلیت های آن می باشد بستگی به سیستم مدیریت محتوایی دارد که از آن استفاده می کنید بعضی از این سیستم های به شما اجازه می دهند که بخش ناوبری مطابق با میل خود را طراحی کنید و برخی با ایجاد یک منوی از پیش تعیین شده شما را محدود می کند.

 

چه زمانی باید از سیستم های مدیریت محتوا استفاده کرد؟

پیش تر در مورد انواع سیستم های مدیریت محتوا و تاریخچه و قابلیت های آنان صحبت کردیم؛ اما ویژگی های یک سیستم مدیریت محتوا:

  •  ایجاد وب سایت بدون داشتن اطلاعاتی در مورد اچ تی ام ال سی اس اس و یا جاوااسکریپت و زبان های برنامه نویسی تحت وب
  • کم کردن هزینه
  •  افزایش سرعت توسعه وب و صرفه جویی در وقت

اگر یک طراح هستید و دنبال یک سیستم مدیریت محتوا می باشید نکاتی وجود دارد که باید از آن مطلع باشید:

  • یادگیری ایجاد و کنترل سیستم مدیریت محتوا باعث صرفه جویی در وقت می شود
  •  برای دوری از یادگیری زبان های اسکریپتی همچون جاوا اسکریپت و پی اچ پی به سیستم های مدیریت محتوا رو نیاورید زیرا در آینده به مشکلاتی بر خواهید خورد.

بهترین راهکار جهت فهمیدن در مورد پیچیدگی های یک سیستم مدیریت محتوا بررسی منابع آنلاین و فروم های مختلف می باشد اگر یک طراح نیستید:

  •  اشنایی مختصر با اچ تی ام ال و سی اس اس جهت کار با سیستم های مدیریت محتوا همچون خصوصی سازی صفحات از پیش تعیین شده مهم می باشد.
  •  استفاده از ساختار قالب های آماده اغلب محدودیت هایی دارد.
  •  اگر وقت یادگیری مفاهیم مقدماتی طراحی وب را ندارید جهت خصوصی سازی صفحات خود و دیگر مشکلات باید از متخصص در  این حرفه کمک بگیرید.

 

اگر شما به صورت انفرادی کار می کنید یا به اصطلاح  هستید و می خواهید از یک سیستم مدیریت محتوا استفاده کنید باید این را بدانید که اگر نیاز دارید یک وب سایت پیچیده با قابلیت های بالا طراحی کنید از این سیستم ها استفاده کنید. از این که مشتری شما برای یک وب سایت تهیه شده با سیستم مدیریت محتوا آمادگی دارد یا خیر اطمینان حاصل کنید. نکته دیگر اینکه آیا شما زمان کافی جهت پشتیبانی از انتقال محتوای (تغییر محتوا) مشتری را دارید یا خیر؟ زمان زیادی را برای انتخاب یک سیستم مدیریت محتوای خوب که مناسب با کار مشتری تان است بپردازید.

چه زمانی سیستم مدیریت محتوا برای یک سازمان مناسب می باشد؟ برای انتخاب یک سیستم مدیریت محتوا برای یک سازمان شما باید همه جوانب و استفاده کاربران از وب سایت سازمان را بسنجید تا بفهمید که آیا استفاده از این سیستم ها صحیح است یا خیر.

 

مقایسه سیستم های مدیریت محتوا

در قسمت های قبل درباره توانایی های سیستم مدیریت محتوا و این که چه زمانی باید از سیستم مدیریت محتوا استفاده کرد بحث شد. همانطور که می دانید سیستم های مدیریت محتوای زیادی وجود دارد و همه ی آنها ویژگی های مختص خود را دارند و همه ی آنها ادعا می کنند که قابلیت استفاده آسان، کنترل کامل بر محتوا و … را دارا می باشند.

هنگام مقایسه کردن سیستم های مدیریت محتوا دنبال چه چیز هایی بگردیم؟ بر روی چه مطالبی بیشتر تمرکز کنیم؟

ابتدا مدت زمانی را صرف شناخت نیاز مشتری یا سازمان خود بکنید. دنبال ویژگی هایی در سیستم مدیریت محتوا باشید که واقعا به آن نیاز دارید به عنوان مثال اگر به دنبال طراحی یک وب سایت برای یک دانشگاه هستید به سیستم های مدیریت محتوای آموزش الکترونیک نیاز دارید یا اگر در کار طراحی وب سایت های فروشگاه الکترونیکی هستید به یک سیستم مدیریت محتوا از نوع تجارت الکترونیک نیاز دارید.

علاوه بر این ها باید به جوامع آنلاین پشتیبانی و توسعه دهندگان آن سیستم  توجه کرد. آشنایی با بیشتر سیستم های مدیریت محتوا سبب بالا بردن اطلاعات شما می شود پس با انواع مختلف سیستم های مدیریت محتوای مشهور کار کنید.

طراحی سایت در تبریز

ویژگی های اصلی سیستم های مدیریت محتوا

جستجوکردن درمورد ویژگی های این سیستم ها و انتخاب یک سیستم مناسب حق هر کسی است. این ویژگی ها عبارت اند از:

  • مدیریت صفحه

یکی از مهمترین ویژگی های سیستم های مدیریت محتوا ایجاد، سازماندهی و مدیریت صفحه می باشد. تصور نکنید که این ویژگی در همه سیستم های مدیریت محتوا به طور یکسان موجود است.

  • اضافه کردن و اصلاح محتوا

آیا ویرایشگر محتوا بصری است و استفاده کردن از آن آسان است؟ آیا مشتری شما یا اعضای تیم شما نیازمند آموزش های وسیعی جهت استفاده از سایت می باشند یا اینکه یه راحتی می توان از آن استفاده کرد؟ فرایندهایی همچون آپلود متناوب محتوا چگونه بکار برده میشوند؟

  •  مدیریت دارایی

اگر در وب سایت شما انواع متفاوتی از اسناد موجود است باید جستجو کنید که سیستم های مدیریت محتوا چگونه این اسناد مختلف را مدیریت می کنند.

  •  قالب یا تم

اکثر طراحان وب به دنبال یک سیستم مدیریت محتوایی هستند که بتوانند براحتی با قالب ها و تم های خود آن را خصوصی سازی کنند. به دنبال سیستم مدیریت محتوایی باشید که به صورت مناسب ساختار و نمایش صفحات را از هم جدا می کند و کدی استاندارد و معناداری را تولید می کند. اگر یک طراح نیستید به دنبال سیستم مدیریت محتوایی باشید که انواع مختلفی از قالب ها و تم ها را دارا باشد.

  •  گروه ها و نحوه دسترسی آنها

سیستم مدیریت محتوایی که بتوان در کار گروهی به راحتی از آن استفاده کرد و دارای محدودیت نباشد.

  •  پشتیبانی از سایت ها متعدد

باید توجه کرد که آیا می توان بر روی یک سیستم مدیریت محتوا چند سایت را به طور همزمان نصب کرد و آن ها را به روز رسانی کرد یا خیر؟

 

ویژگی هایی که معمولا در انتخاب سیستم های مدیریت محتوا نادیده گرفته می شود

  • امنیت

امنیت یک وب سایت مسئله بسیار مهمی است. هک شدن وب سایت تان آخرین چیزی هست که شما خواستار آن هستید. برخی از وب سایت ها می توانند حاوی اطلاعات حساس و مهمی باشند که هکر ها علاقه دارند به آن آسیب بزنند و از آن ها استفاده کنند. اگر دانش فنی خاصی در این زمینه ندارید باید از یک متخصص در این زمینه کمک بگیرید.

گشت و گذار در فروم ها در مورد مسئله امنیت سیستم های مدیریت محتوا می تواند بسیار مفید باشد و اطلاعات شما را در این زمینه تا حدودی افزایش دهد. اگر واقعا اطلاعات حساسی در وب سایت خود دارید داشتن یک مشاور و متخصص در زمینه امنیت که سیستم های مدیریت محتوا را از نظر امنیت بررسی کند به شما توصیه می شود.

  •  جستجو

توانایی پیدا کردن محتوا در وب سایت یکی از مهم ترین مولفه های یک وب سایت موفق می باشد. در واقع همانطور که شما از وب سایت خود استفاده می کنید به چگونه عمل کردن بخش جستجو در وب سایت خود توجه کنید. این توجه می تواند شامل سرعت و روش های جستجو و نحوه نمایش صفحات بعد از جستجو می باشد

  •  تولید کد

توجه به این نکته حائز اهمیت هست که وقتی که کدی تولید می شود آیا بهینه است؟ آیا استاندار است؟ آیا قابل دسترسی است؟ آیا لینک هایی که تولید می شود با مفاهیم سئو سازگاری دارند؟

 

آیا  برای استفاده از سیستم های مدیریت محتوا به یک شخص حرفه ای در این زمینه نیاز داریم یا خودمان می توانیم همه کارها انجام دهیم؟

یکی از سوالات رایجی که مردم از خود می پرسند این است که آیا برای استفاده از این سیستم ها و جستجو کردن در مورد این سیستم ها باید از کسی که در این زمینه حرفه ای هست کمک بگیریم یا خیر؟ در بیشتر موارد اگر اطلاعی خاص در این زمینه ندارید کمک گرفتن از دیگر افراد بسیار مفید است.

 

انتخاب یک سیستم مدیریت محتوای مناسب برای طراحان وب

همانطور که مطلع هستید طراحان وب در زمینه اچ تی ام ال و سی اس اس بسیار عالی هستند اما در زمینه زبان های برنامه نویسی سمت سرور همچون پی اچ پی یا پرل یا پایتون خوب نیستند؛ بنابراین طراحان باید به دنبال سیستم مدیریت محتوایی باشند که براحتی نصب شود. طراحان با خواندن منابع موجود و فروم های مختلف خواهند فهمید که استفاده از آن برای مناسب است یا خیر.

نکته دیگر اینکه کد اچ تی ام ال یا سی اس اس تولید شده توسط این سیستم ها را بررسی کنید اگر دارای خطایی است و یا مشکلات دیگری دارد به دنبال سیستم دیگری باشید. بررسی کنید که سیستم مدیریت محتوا چگونه صفحات را تولید می کند در مورد خصوصی سازی قالب ها هم همین عمل را انجام دهید. یکی دیگر از موارد مهمی که طراحان وب باید بدانند این است که سیستم مدیریت محتوا قابلیت افزودن پلاگین و ماژول ها را تا چه حد داراست.

 

فواید و ضررهای استفاده از سیستم های مدیریت محتوای متن باز

در مورد سیستم های مدیریت محتوای متن باز در قسمت واژگان فنی توضیح داده می شود. یکی از مهم ترین واژه هایی که در سال های استفاده از سیستم های مدیریت محتوا بر سر زبان هاست سیستم های مدیریت محتوای متن باز می باشد. مشهور بودن سیستم های متن باز بازتاب فواید و ضرر های آنان می باشد. یکی از فواید این سیستم های رایگان بودن آنهاست و دلایل دیگر به ترتیب:

  •  بیشتر سیستم های متن باز دارای یک جامعه آنلاین توسعه دهنده بسیار وسیعی می باشند که این به این معناست که این سیستم ها توسط این جامعه آنلاین به سرعت به روز رسانی می شوند از جمله به روزرسانی امنیتی، برطرف شدن خطاها و و ساخت افزونه ها و ماژول های متفاوت و بسیار زیاد.
  • در بیشتر این سیستم های متن باز می توان به سورس کد دسترسی پیدا کرد و آن ها را مطابق با میل و دانش خود تغییر دهید و قابلیت هایی را به آن بیافزایید.

از ضررهای سیستم های متن باز می توان به داشتن حداقل مهارت فنی در مورد راه اندازی  و استفاده از آن اشاره کرد. یکی دیگر از مضرات این سیستم های مدیریت محتوای متن باز این است که سازمان های بزرگ باید یک فرد متخصص را در زمینه جهت  مدیریت سایت خود به خدمت بگیرند. دیگر مشکل سیستم های متن باز نداشتن پشتیبانی مستقیم از جوامع مبتنی بر سیستم مدیریت محتوای مربوطه می باشد برای حل مشکل خود باید به مطالعه و بررسی فروم ها و … بپردازید.

 

مثال هایی از سیستم های مدیریت محتوای متن باز
  1. وردپرس
  2. جوملا
  3. دروپال

این سه سیستم مدیریت محتوا از مشهورترین سیستم های مدیریت محتوای متن باز هستند اغلب بیشتر جستجو ها برای انتخاب یک سیستم مدیریت محتوا با این سه سیستم مشهور شروع می شود. در قسمت  های بعدی در مورد این سه سیستم به طور حلاصه صحبت خواهد شد.

 

سیستم های مدیریت محتوای خصوصی

علاوه بر وجود سیستم های مدیریت محتوای متن باز سیستم هایی وجود دارند که توسط افراد یا شرکت خاصی تولید می شوند که تفاوت هایی با سیستم های متن باز دارد از جمله اینکه این سیستم ها اکثرا پولی هستند (رایگان نیستند) و دیگر اینکه نسبت به سیستم های مدیریت محتوای متن باز دارای جوامع آنلاین کوچکتری هستند. سیستم های خصوصی برای شرکت ها و سازمان های بزرگ و سازمان های دولتی استفاده می شود.

 

یک نگاه دقیق تر به سیستم مدیریت محتوای دروپال

اولین نکته که در مورد دروپال حائز اهمیت است این است که دروپال بیشتر مبتنی بر فریم ورک هاست و این به این معنی است که هیچ فرضی در مورد محتوای استفاده شده و مدیریت شده موجود نیست و دروپال فقط ابزاری را جهت کنترل پردازه به شما ارائه می دهد. دروپال انعطاف پذیری بسیار زیادی دارد که این باعث می شود که کار کردن با این سیستم مدیریت محتوا نیازمند داشتن مهارت فنی بالاتری نسبت وردپرس و جوملا باشد.

دروپال دارای ماژول های بسیار زیادی است که به شما این قابلیت را می دهد که در سطح خیلی پیشرفته ای بتوانید بر معماری سایت خود نظارت داشته باشید.

ویژگی های دیگر دروپال عبارت اند از: پشتیبانی از سایت های چند زبانه (به عنوان مثال وب سایت هایی که هم به زبان انگلیسی و هم به زبان فارسی هستند) نصب چند وب سایت-بهره گیری از سئوابزاری جهت طبقه بندی مطالب ابزار قدرتمند جهت مدیریت کاربر. ماژول های دروپال که قابلیت دروپال را دوچندان می کند. استفاده از این ماژول ها توانایی های خاصی را  به وب سایت تان می دهد.

برای مثال دروپال برای ویرایش محتوا از ماژول  استفاده نمی کند اگر می خواهید که این ماژل را داشته باشید باید آن را بر روی دروپال نصب کنید.

چه سایت هایی با دروپال بهتر مدیریت می شود؟

دروپال برای وب سایت های بزرگ و بسیار پیچیده مناسب است. ابزارهایی در دروپال موجود است که برای کار کردن با سایت هایی با ترافیک بالا و دارای محتوای پیچیده بسیار مناسب می باشد در واقع دروپال برای توسعه دهندگان وب سایت ها مناسب است نه طراحان وب اما این به این معنا نیست که طراحان وب اصلا نمی توانند از دروپال استفاده کنند.

دروپال دارای یکی از بزرگترین جوامع توسعه دهنده می باشدکه این باعث شده تعداد ماژول های این سیستم مدیریت محتوا بسیار زیاد باشد همانطور که قبلا گفته شد. برای کسب اطلاعات بیشتر به وب سایت دروپال به آدرس http://www.drupal.org بروید.

 

یک نگاه دقیق تر به سیستم مدیریت محتوای جوملا

یک سیستم مدیریت محتوای بسیار قدرتمند و کارآمد جهت ایجاد وب سایت های بزرگ و با ترافیک بالا. چیزی که در مورد جوملا جالب است این است که جوملا برای ایجاد هر سایتی بدون در نظر گرفتن سایز و پیچیدگی آن سایت مناسب است و دیگری آن که یادگرفتن جوملا نسبت به دروپال آسان تر است حتی یک طراح وب تازه کار هم می تواند از آن استفاده کند.

در جوملا محتوایی که ایجاد می شود به سایت افزوده می شود و صفحات سایت از طریق ساخته شدن منو ها ایجاد میشود که سه مرحله دارد:

  1.  ساخت یک آیتم برای منو
  2. صفحه مربوطه با این آیتم منو پیوند داده میشود
  3.  صفحات به ترتیب ساخته می شوند و به آیتم های دیگر منو افزوده می شوند و در واقع با انتخاب هر آیتم منو به صفحه پیوند داده شده به آن می رویم. همانند بیشتر سایت های امروزی که دارای بخش ناوبری هستند.

ویژگی های دیگر جوملا: نصب چند وب سایت-ماژول های قدرتمند جهت افزایش قابلیت ها و …

یکی دیگر از ویژگی های جالب جوملا این است که با نصب این سیستم مدیریت محتوا می توان از سیستم مدیریت محتوای  هم استفاده نمود در واقع این دو باهم در یک سیستم مدیریت محتوا به نام جوملا قرار دارند که این به این معناست که شما می توانید با جوملا وب سایت های آموزش الکترونیک هم طراحی کنید. استفاده و راه اندازی جوملا نسبت به دروپال راحت تر است و همانند دروپال دارای یک جامعه آنلاین توسعه دهنده عظیم و دارای صدها ماژول می باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر به وب سایت جوملا به آدرس http://www.joomla.org بروید.

 

یک نگاه دقیق تر به سیستم مدیریت محتوای وردپرس

وردپرس یکی از سیستم های مدیریت محتوایی ست که برای ایجاد وبلاگ از آن استفاده می شود. در حال حاضر بیش از  میلیون وب سایت با استفاده از وردپرس تولید شده اند. بیاید یک نگاه دقیق تری به وردپرس بیندازیم. وردپرس همجون دروپال و جوملا به شما اجازه می دهد که با ایجاد گروه صفحه خود را سازماندهی کنید.

ساختار صفحات با قالب در وردپرس بدین گونه می باشد که وردپرس صفحه وب را از چند قالب جدا می سازد به عنوان مثال در شکل زیر قسمت هدر و پایانی و  نوار کناری به طور جدا همچون یک قالب ایجاد شده سپس در صفحه اصلی سایت گرد هم آورده می شوند.

تم های وردپرس

تم در واقع یک مجموعه ای از قالب ها، قابلیت ها و فایل های سی اس اس می باشد. تم ها در وردپرس می توانند طرح صفحه و ساختار صفحه را کنترل کنند. نصب و تغییر تم ها در وردپرس بسیار آسان می باشد. ایجاد تم های پیچیده در ورد پرس بسیار لذت بخش است.

بقیه ویژگی های وردپرس همچون دروپال و جوملا می باشد. در واقع بیشتر تفاوت وردپرس با جوملا و دروپال کار بر روی تم ها و قالب هاست.  برای کسب اطلاعات بیشتر به وب سایت وردپرس به آدرس http://wordpress.org بروید.

  • داریوش راد
  • ۰
  • ۰

* توجه : این بخش به‌منظور آگاهی بیشتر هم‌وطنان عزیز ، از انواع نمایش مکمل گردآوری‌شده و به معنی تائید مبنی بر استفاده از روش‌های زیر نمی‌باشد. لذا خواهشمندیم علاوه بر ادامه نمایش پزشکی ، درباره کاربردی بودن این روش‌ها برای بیماری خود به‌عنوان درمان مکمل، با پزشکتان مشورت نمایید.

سوزن درمانی

سوزن درمانی یا طب سوزنی یک دانش فنی باستانی چین است که پیشینه‌اش به زمان آغاز تاریخ بشر می‌رسد. حکایت شده است که ٣٠٠٠سال پیش از میلاد برخی هوشمندان چینی دیدند که بیماری‌های مزمن سربازانی که زخمهای سطحی با تیر و کمان خورده بودند به‌خودی‌خود خوب شدند. خواه آن حکایت حقیقت داشته باشد یا نه، چینیان نظامی طبی را با فروکردن سوزن‌هایی خاص در نقاطی خاص از سطح بدن انسان‌ها دردها و بیماری‌های آن‌ها را درمان می‌کرد پروردند.

آنچه سوزن درمانی می‌نامیم درمانی متکی به این اصل است که نوعی ارتباط عصبی بین اندام‌های بدن و سطح خارجی بدن است. آنگاه‌که اندامی بیمار یا عضوی دردناک می‌شود مکان‌هایی خاص روی سطح خارجی بدن یا به‌واقع زیرپوست بدن که آن‌ها را نقاط سوزنی می‌نامند حساس یا بهتر است بگوییم حساس‌تر می‌شوند. تنها وقتی درمانگری ماهر آن نقاط را فشار دهد حالت برجسته و غیرعادی آن‌ها را حس می‌کند. درمانگران چینی می‌گویند این نقاط حساس‌تر شده پس از درمان ، خواه درمان سوزنی یا درمان پزشکی متعارف یا درمانی هومیوپاتی ناپدید می‌شوند.

آنچه علاوه بر مهارت درمانگر بر نتیجه بهتر روش اجرا تأثیر می‌گذارد:

  • تیزی نوک سوزن
  • زاویه نفوذ سوزن
  • عمقی که سوزن فرو می‌رود
  • مقدار حرکت (لرزش) سوزن در نقطه
  • طول زمانی که سوزن در نقطه می‌ماند
  • تعداد جلسات درمان

 

الکساندر درمانی             

الکساندر درمانی روشی است که نام عرضه‌کننده آن آقای مقیاس الکساندر را بر خود دارد. این روش درمان را روشی برای تعلیم حالات صحیح و طبیعی بدن تعریف کرده‌اند ولی آثار آن خیلی بیش از این نگرش ساده است و باید آن را نوعی روش هماهنگ‌کننده ذهن و تن به شمار آورد.

روش الکساندر برخلاف دیگر رشته‌های پزشکی مکمل یک روش درمان بیماری‌ها نیست بلکه روش اصلاح حالات و حرکات و عادات زیان‌آور بدن است. این روش فرایندی خود بازآموختنی است که از سوی شخصی کارشناس تشویق و هدایت می‌شود. آنگاه‌که درست دقت کنید می‌بینید که حتی ساده‌ترین حرکات معمول روزانه چون نشستن و برخاستن و گشودن در اتاق و غیره هر یک مجموعه‌ای از اعمالی بسیار پیچیده و نیازمند هماهنگی‌ها و ترازهای دوسویه و دقیق گروه‌های عضلات فردی و جفتی هستند. مدرسین روش الکساندر به شاگرد یا بیماری که نزد آنان می‌رود حالات و حرکات غلط و غیرضروری و زیان‌آوری که او در طول زندگی‌اش بی تعقل یاد گرفته و همواره به شیوه عادتی اجرا می‌کند نشان می‌دهند و به او کمک می‌کنند حالات بدنی و الگوهای رفتاری اساسی و طبیعی خود را بازیابد. به این طریق هماهنگی عصبی – عضلانی او بهبود می‌یابد و انرژی و تندرستی او بهتر می‌شود؛ و اگر درد داشته باشد دردش تسکین می‌یابد.

عطر درمانی               

عطر درمانی روشی برای ماساژ بدن، به‌ویژه چهره و دست‌ها و پاها، با روغن‌های معطر گیاهی است؛ اما این روش ساده نیست و چند سطح کاربردی متفاوت دارد. عطر درمانی در یک سطح، همچنان که از نامش برمی‌آید نوعی درمان گیاهی برای انواع دردها و ناراحتی‌ها و بیماری‌هاست و افزون بر مالش روی پوست به‌عنوان داروی خوراکی با آثار درونی تجویز می‌شود و گاهی نیز به‌صورت بخور (تنفس بخار روغن گیاهی) مصرف می‌شود.

بیماری‌هایی که با استفاده از روغن‌های معطر گیاهی بهبود می‌یابند و درمان می‌شوند فراوان‌اند و بررسی متون کهن و نوین فرهنگ‌های گوناگون نشان می‌دهند که این روغن‌ها را در نزدیک به یک‌صد بیماری و وضعیت نامطلوب جسمی و روانی عصبی به کار گرفته و نتایج درمانی خوب کسب کرده‌اند ولی اینجا برخی از آن‌ها را نام می‌بریم. انواع زخم‌ها، سوختگی‌ها و ورم‌ها، داغ‌های روی پوست، انواع جوش‌های چهره، کشیدگی‌های مولد زایمان، انواع دردهای عضلانی و مفصلی، انواع بیماری‌های ریوی چون آسم و برونشیت، سرماخوردگی، ناراحتی‌های روده بزرگ، ناراحتی‌های معده، یبوست، سرفه، غده‌ها و کیست‌های درونی و بیرونی، افسردگی روانی، غش، اسهال، تب، اگزمای پوستی، بواسیریردرد، گازهای زیاد گوارشی، ضعف جنسی و غیره.

 

کایروپرکتیک درمانی     

کایروپرکتیک نوعی روش درمانی از طریق دست‌کاری کردن بدن است که برای حفظ تندرستی ستون فقرات و نظام عصبی بدن آدمی بدون استفاده از جراحی و دارو طراحی‌شده است. عنوان کایروپرکتیک از دو کلمه یونانی CHEIR به معنی دستان و PRAKTIKOS به معنی عمل با می‌آید و چنین است که اجراشده با دستان معنی می‌دهد.

روش کایروپرکتیک مهارتی است که به درمانگر امکان می‌دهد با دست‌کاری مفاصل بدن انسان کج‌روی‌های زیانمند آن‌ها را اصلاح کند و عملکرد آن‌ها را به وضع طبیعی مطلوب بازگرداند. نگرش کلی این درمان شبیه روش استخوان‌درمانی یا مفاصل درمانی دیگری است که اوستئوپاتی نام دارد.

موارد استفاده این روش برای بهبود بخشیدن درد پشت، مهره ستون فقرات جابجا شده، درد گردن، درد شانه، درد بازو، درد پا، سردردهای گوناگون، دردهای آرتروز، سوءهاضمه، افسردگی، فشار زیاد خون، خستگی و کمبود انرژی، آسم، سرگیجه و …. می‌باشد.

 

نمک درمانی      

روش نمک درمانی نوعی نظام دارویی است که پزشک و شیمیدانی آلمانی به نام دکتر ویلهلم هانری‌اش شوسلر در سده نوزدهم پرورش داد. این نظام باور دارد که هر نوع بیماری بستگی به آشفتگی‌های تعادل یک یا چند نمک غیرآلی بدن دارد. روش نمک درمانی را درمان بیوکیمیکز یا درمان بیوشیمیکز نیز می‌نامند.

این نمک‌های غیرآلی مانند داروهای طب هومیوپاتی عمل می‌کنند زیرا آن‌ها را به روش کاهش و رقت فوق‌العاده هومیوپاتی تولید می‌کنند.

هومیوپاتی درمانی        

این روش متکی برر دو اصل است:

۱:عواملی که برخی علائم خاص را در حالت تندرستی بدن انسان تولید می‌کنند همان علائم را در حالت بیماری درمان می‌کنند.

۲:هرچه دارو رقیق‌تر شود قدرتمندتر می‌شود.

چرا داروهای هومیوپاتی موثر است؟قانون ارند – شوتز (Arndt-schulz Low) ماهیت این مسئله را دقیقاً بیان می‌کند:مقدار زیاد ماده زهری، کشنده است. مقدار کم‌تر همان زهر بازدارنده است. ولی مقدار خیلی اندک آن زهر می‌تواند به‌واقع فعالیت‌های حیاتی سلول‌های بدن انسان را تحریک و تقویت کند.

 

باخ درمانی (بچ درمانی)

این روش درمانی یک نظام داروهای طبی گیاهی است که دکتر ادوارد باخ (١٩٣٦-١٨٨٠) پرورش داد.

او ثابت کرد گل‌ها و برگ‌های گیاهان دارای خواص شفابخش، اگر در شیشه محتوی آب خالص چشمه قرار گیرد و به مدت چند ساعت جلوی نور خورشید قرار گیرد آب‌شیشه با خواص گیاهان شفابخش بارورشده و همان خواص را پیدا می‌کند.

.

مگا ویتامین درمانی        

این روش متکی به این فرضیه است که شماری امراض مولد کمبود ویتامین‌ها هستند بنابراین برای پیشگیری و درمان آن‌ها باید مقادیری نسبتاً زیاد از ویتامین‌هایی که ممکن است کمبود داشته باشیم بخوریم. بیماری‌هایی چون الکلیسم، اسکیزوفرنیا، دیگر بیماری‌های روانی، برخی بیماری‌های پوستی، اعتیاد به مواد مخدر، کم‌توجهی فکری و بی‌قراری رفتاری کودکان فوق‌العاده فعال و سرماخوردگی اینک به یاری روش مگا ویتامین درمانی قابل‌درمان هستند ، آن‌ها در مدتی نسبتاً کوتاه و هزینه‌ای نسبتاً اندک

رنگ درمانی                

استفاده از رنگ (معمولاً به شکل نوررنگی) برای تولید آثار شفابخش را رنگ درمانی می‌نامند.

رنگ درمانی یک روش جدید نیست بلکه پیشینه کهن دارد. این روش درمانی هزاران سال پیش در معابد ((نور و رنگ شفابخش)) در منطقه هلیوپولیس مصر باستان و در یونان پیش از میلاد مسیح و در فرهنگ‌های باستانی چین و هند استفاده می‌گردیده است.

آب‌درمانی               

استفاده از آب برای حفظ و تقویت تندرستی و درمان دردها و بیماری‌ها را آب‌درمانی می‌نامند. ین روش به دو طریق درونی و بیرونی انجام می‌پذیرد.

طریق درونی: نوشیدن روزانه آب خالص، یا آب شارژ شده (نقش گرفته)، یا آب‌معدنی خاص، یا آب دریا به مدتی و مقداری که آب درمانگر تجویز می‌کند. طریق بیرونی شامل انواع حمام گیری‌ها و آب‌پاشی‌ها به بدن است. حمام گرفتن آب سرد را برای درمان برخی بیماری‌ها و حمام آب گرم را برای درمان برخی دیگر و به‌ویژه برای تسکین دردهای استخوانی- مفصلی استفاده می‌کنند و گاهی آندورا پی‌درپی استفاده می‌کنند. روش مای دیگر عبارت‌اند است:

آبپاشی با فشار: با کوبش شدید آب صورت می‌گیرد فشار آب لوله به حدی زیاد است که شخص درمان گیر باید دیوار را دودستی محکم بگیرد. ایت روش نیروبخش و فرح‌بخش است اما تحمل آن سخت است.

نمک مالی: نوعی آب‌درمانی مخلوط با مواد معدنی.

حمام دوخفتی: استفاده از وان آب سرد و گرم به‌طور هم‌زمان.

حمام نمک اپسوم: این نوعی حمام برای عرق ریزی خیلی زیاد است. در وان حمام سه تا چهار کیلو نمک سولفات (مگنزیوم) می‌ریزند و وان را از آب داغ پر می‌کنند و درمان گیر تا چانه در آن فرو می‌رود.

آبپاشی سوزنی: این نوعی آب‌درمانی است که دو روند آب گرم و آب سرد را پی‌درپی از دو سرپوش لوله که سوراخ مای سوزنی بسیار ریز دارند با فشار خیلی زیاد از فاصله حدود دو متر به بدن درمان گیر می‌پاشند.

حمام حباب هوا: در این روش آب‌درمانی درمان گیر درون وان یا حوضچه‌ای خاص می‌نشیند ک هوا با فشار زیاد درون آب تزریق می‌شود.

ماساژ زیرآبی: این روش استفاده زیادی دارد، درمان گیر درون حوضچه‌ای خاص دراز می‌کشد و فواره‌ای زیرآبی با فشار حدود ١٨ تا ٢٠ کیلوگرم بر هر٥ /٢ سانتی‌متر مربع سطح بدن او را ماساژ آبی می‌دهد. چون بدن درمان گیر در آب بی‌وزن و شناور است اثر ماساژ آبی و عضلات شل و منبسط‌شده او خیلی بیشتر از حالات دیگر است.

خرید اینترنتی ماسک سیاه

مکروبیوتیک درمانی

مکروبیوتیک به معنی دیدگاهی خیلی وسیع (MACRO) از زندگی (BIOTIC) است. این دیدگاه نوعی نگرش کلان به زندگی است، نوعی فلسفه و آیین غیرمذهبی که در ژاپن پدید آمد و چون حاصل آن تندرستی و آرامش و سبک‌باری جسمی و روانی است به‌تدریج و به‌طور خودجوش بخشی از پزشکی مکمل شده است. این روش دو بخش اصلی دارد: رفتار مناسب و تغذیه صحیح.

یون منفی درمانی

این روش از ذرات شارژ منفی هوا برای پیشگیری و درمان بیماری‌ها استفاده می‌کند. دستگاه‌های مولد یون منفی را به دو روش می‌توان به کار گرفت. معمول‌ترین طریق افزودن یون‌های منفی به هوای تنفسی اتاق خانه یا اداره و یا تالار کارخانه است. دومین روش هدایت مستقیم یون‌های منفی تولیدی دستگاه به محل ظهور علائم بیماری در بدن است. روش دوم مسلماً در موارد سوختگی، تاول، اگزما، زگیل و غده‌های گوناگون بهترین طریق است.

این‌چنین است که بیمار نزدیک دستگاه مولد یون‌های منفی می‌نشیند یا می‌خوابد و به‌طور عادی نفس می‌کشد تا یون‌ها از ریه‌ها وارد بدن شوند. آثار مفید این روش در مورد بیماری‌های تنگی نفس، برونشیتیس، سینوزیتیس، سوختگی، تاول و اگزمای پوستی بوده است.

شیاتسو ماساژ درمانی

شیاتسو نوعی ماساژ شرقی است، باهدف بهبود و شفای بیماری‌ها که از طریق مالش و تحریک نقاط حساس سوزن درمانی است، با این تفاوت که به‌وسیله انگشتان دست انجام می‌شود. چنین است که در کشورهای غربی آن را طب سوزنی بدون سوزن می‌نامند. روش شیاتسو را می‌توان برای پیش‌گیری از بیماری‌ها یعنی حفظ تعادل انرژی درونی بدن و حفظ هماهنگی آن با محیط زندگی به کار گرفت. تنها اخطار پرهیز که درباره روش شیاتسو درمانی می‌توان داد این است که هرگز نباید آن را روی بیماران مبتلابه سرطان اجرا کرد؛ زیرا جریان مایعات و انرژی بدن را چنان تحریک می‌کند که ممکن است باعث گسترش سلول‌های سرطانی شود.

خود ماساژ درمانی

خود ماساژ درمانی (DO-IN MASSAGE THERAPY) نوعی ماساژ است که هرکسی می‌تواند روی بدن خود اجرا کند. این روش متکی به روش شیاتسودرمانی و طب سوزنی است.

گیاه‌درمانی

گیاه‌درمانی یک نظام طبی بین‌المللی و بسیار کهن است که از گیاهان برای پیشگیری و درمان بیماری‌ها استفاده می‌کند. حفظ و تقویت تندرستی روی دیگر از کاربردهای این نظام است.

  • داریوش راد
  • ۰
  • ۰

به‌این‌ترتیب، یکی از عواملی که باعث پیرتر به نظر رسیدن پوست صورتشان می‌شود، حذف می‌کنند و مانع بسته شدن منافذ پوستی می‌شوند. وقتی منافذ پوستی با چربی‌های سطح پوست یا سلول‌های مرده بسته نشوند، احتمال جوش زدن هم کاهش می‌یابد. برخی پزشکان معتقدند همین سایش سطحی پوست با کمک تیغ برای اصلاح و از بین بردن ناخودآگاه و روزانه سلول‌های مرده، باعث می‌شود پوست صورت آقایان نسبت به پوست صورت خانم‌ها، با سرعت کمتری پا به پیری بگذارد. اگر به‌عنوان یک مرد، دوست دارید اطلاعات خود را در مورد پوست صورتتان افزایش بدهید این سین‌جیم‌ها را بخوانید.

 

 

 

ازآنجاکه پوست آقایان چرب‌تر از پوست خانم‌هاست، به استفاده از لوسیان های بدن یا کرم‌های نرم‌کننده نیاز ندارند؟

پوست بیشتر آقایان به دلیل ترشح هورمون‌های مردانه، چرب‌تر از پوست خانم‌هاست اما تعداد غدد چربی موجود در پوست بدن مردها، به‌مراتب از تعدادد غدد چربی موجود در پوست صورت آن‌ها کمتر است. به همین دلیل، استفاده از لوسیان های بدن یا کرم‌های نرم‌کننده در قسمت‌هایی از بدن مانند آرنج، زانوها، روی پاها، قوزک پا و گاهی کناره‌های پوست برایشان ضروری است. این کار از خشک و سفت شدن پوست این نواحی پیشگیری می‌کند. اگر آقایان احساس کردند پوست صورتشان خشک‌شده، باید بدانند آب‌رسانی به این منطقه هم خوب انجام نمی‌شود پس به‌جای کرم‌های نرم‌کننده بر پایه چربی، باید از کرم‌های مرطوب‌کننده بر پایه آب استفاده کنند تا صورتشان جوش نزند.

چرا تعداد جوش‌های سرسیاه اطراف بینی مردها بیشتر است؟

متخصصان پوست و مو می‌گویند هم خانم‌ها و هم آقایان، تقریباً به‌طور مساوی با مشکل جوش‌های سرسیاه مواجه هستند؛ اما ازآنجاکه مردها اهمیت چندانی به درمان و رفع این جوش‌ها نمی‌دهند، بیشتر افراد گمان می‌کنند بیشتر از خانم‌ها به جوش سرسیاه در اطراف بینی مبتلا می‌شوند. استفاده از کرم‌ها یا صابون هان اسکراب، می‌تواند چربی و سلول‌های مرده سطح پوست را که عامل اصلی ایجاد جوش‌های سرسیاه هستند، تاحد قابل‌توجهی از بین ببرد. استفاده از چسب‌های مخصوص از بین بردن جوش‌های سرسیاه هم بسیار مفید است و آقایان می‌توانند برای رفع این جوش‌های بدشکل، از آن‌ها استفاده کنند.

چرا کمر مردها بیشتر جوش می‌زند؟

معمولاً بیشتر آقایان از ایجاد جوش در ناحیه کمر خود، بیشتر از سایر قسمت‌های بدنشان شکایت دارند. به‌طورکلی، تعریق بیش‌ازاندازه، یکی از علت‌های ایجاد جوش‌های کمری است. ازآنجاکه بیشتر مردها کار خود را در حالت نشسته و تکیه داده به صندلی اتومبیل یا صندلی محل کار خود انجام می‌دهند، بیشتر هم از ناحیه کمر عرق می‌کنند و در این قسمت، جوش می‌زنند. حمام کردن با آب ولرم و مالش ملایم کمر با لیف می‌تواند واحدی به از بین رفتن سلول‌های مرده پوست کمر و رهایی از آکنه‌های کمری کمک کند. استفاده از محصولات شوینده یا پاک‌کننده بدن که حاوی اسیدسالیسیلیک یا گلیکولیک باشند هم در رفع آکنه‌های ایجادشده در کمر مؤثر است.

آیا تیره و سفت بودن پوست آرنج و زانوی مردها، طبیعی است؟

متاسفانه بیشتر آقایان گمان می‌کنند تیره و سفت بودن پوست آرنج، زانوها یا قوزک پای آن‌ها جزو ویژگی‌های مردانه است و به همین دلیل، فکری به حال بهبود این وضعیت نمی‌کنند. علت بروز تیرگی و سفتی پوست این قسمت‌ها بیشتر خشکی بیش‌ازاندازه پوست آن‌هاست؛ یعنی پوست آرنج و زانوی مردها فقط به دلیل اینکه توجه کمتری به استفاده از نرم‌کننده‌ها یا مرطوب‌کننده ها برای محافظت از پوستشان دارند، ایجاد می‌شود و ربطی به خصوصیت مردانگی و ژنتیک آن‌ها ندارد.

بهترین کاری که آقایان باید پس از اصلاح صورتشان انجام بدهند، چیست؟

خیلی از آقایان عادت دارند پس از اصلاح صورت، از افترشیوهای مختلف موجود در بازار استفاده کنند. بیشتر این افترشیوها، حاوی الکل هستند و اگرچه می‌توانند آلودگی‌های میکروبی اطراف بریدگی‌های ریز را از بین ببرند اما به همان اندازه هم می‌توانند باعث کاهش چربی سطح پوست و خشک شدن آن بشوند. ضمن اینکه الکل موجود در افترشیوها، باعث تحریک پوست اصلاح‌شده می‌شوند و آن را قرمز و ملتهب می‌کنند. به همین دلیل، بیشتر متخصصان پوست توصیه می‌کنند به‌جای استفاده از این محلول‌ها، از نرم‌کننده‌ها و مرطوب‌کننده های ملایم موجود در بازار کمک بگیرید تا سوزش کمتری را پس از اصلاح صورت حس کنید.

طریقه استفاده از بلک ماسک

چطور می‌توان از بریدگی صورت هنگام اصلاح پیشگیری کرد؟

ساده‌ترین راه پیشگیری از ایجاد بریدگی‌های ریز سطح پوست صورت هنگام اصلاح، این است که این کار را به بعد از یک دوش آب گرم موکول کنید و از دستگاه خودتراش چند تیغه به‌جای انواع تک تیغه آن‌ها کمک بگیرید چون بخارآب گرم، می‌تواند باعث نرم شدن پوست صورت و موهای آن شود و نوع قرار گرفتن تیغ‌ها در خودتراش چند تیغه هم به‌گونه‌ای است که احتمال بریدن پوست را به حداقل ممکن می‌رساند. استفاده از ژل‌های اصلاح به‌جای صابون یا فوم‌های اصلاح هم کمک چشمگیری به کاهش احتمال بریدگی پوست می‌کند. برای پیشگیری از آسیب پوست خود هنگام اصلاح، دقت بکنید و بدانید حتی بهترین آرایشگرها هم ممکن است دستشان بلغزد و پوستتان را ببرند.

آیا تمام محصولات مراقبت از پوست برای خانم‌ها تولیدشده‌اند؟

این‌یک باور غلط است و تمام نرم‌کننده‌ها و کرم‌های ضد چروک هم برای خانم‌ها و هم برای آقایان تولید می‌شوند. البته ازآنجاکه پوست صورت مردها، از پوست صورت خانم‌ها چرب‌تر است، به آن‌ها پیشنهاد می‌شود به‌جای کرم‌های سنگین یا لوسیان ها، از ژل و سرم های ملایم برای مراقبت روزانه از پوست خود استفاده کنند.

  • داریوش راد
  • ۰
  • ۰

عرق کردن چیست؟ نوعی پروسه بدنی است که در هنگام فعالیت نوعی گرما در بدن مورد عملیات قرار می‌گیرد که موجب می‌شود عرق که حاوی نمک واب و سموم بدن است از بدن دفع شود.

رفتار این عملکرد در ورزش‌های استقامتی و هوازی مانند کیوکوشین کاراته بسته به نوع فعالیت فرق می‌کند که معمولاً در این ورزش بخصوص در مبارزه به دلیل استقامتی بودن این ورزش نسبت به ورزش‌های دیگر (خونسردی در مبارزه) عرق کردن کمتر است چه‌بسا افرادی مانند استیو ارنیل ویا کانچو ماتسوئی ویا فرانچسکو فیلهو ویا کازومی و…. توانستند ۱۰۰ کمیته که فقط درکیوکوشین انجام می‌پذیرد را انجام دهند و همچنین خود سوسای که ۳۰۰ کمیته را به انجام رساند.

 

دلایل عرق کردن بیش‌ازحد

  1. گرما و رطوبت هوا
    هنگامی‌که هوا گرم باشد، غدد عرق شروع به فعالیت می‌کنند و عرق ترشح می‌کنند. عرق کردن، روش طبیعی بدن برای خنک کردن خود است.
    وقتی عرق از سطح پوست تبخیر شود، گرمای بدن را می‌گیرد. ولی هنگامی‌که هوا مرطوب است، شما احساس گرمای بیشتری می‌کنید، زیرا در هوای مرطوب عرق از روی پوست تبخیر نمی‌شود.
  2. عصبانی شدن
    هنگامی‌که عصبانی هستید، هورمون‌های استرس‌زا آزاد می‌شوند که موجب افزایش ضربان قلب و فشارخون می‌شوند و دمای بدن را بالا می‌برند که موجب عرق کردن می‌شود.
    عصبانی شدن در برخی مواقع طبیعی است، اما وقتی‌که همیشه و به‌طور منظم عصبانی شوید، می‌تواند نشانه‌ای از مشکل باشد.
    عرق کردن، روش طبیعی بدن برای خنک کردن خود است
  3. ورزش کردن
    عرق کردن در اثر ورزش خوب است. هنگامی‌که عرق می‌کنید، مقدار مایعات بدن کم می‌شود. پس در این مواقع و به‌خصوص در هوای گرم، بهتر است آب و مایعات بنوشید.
    به یاد داشته باشید که قبل، حین و بعد از ورزش کردن به مقدار نیاز آب و مایعات بنوشید تا دچار کم‌آبی بدن نشوید. این روش باعث می‌شود که دمای بدن تغییر محسوسی نکند و ورزش را خوب انجام دهید.
  4. حت استرس و فشار عصبی بودن

    استرس، عصبانیت و خجالت می‌تواند دلیلی برای عرق کردن باشد. فشار روحی باعث فعالیت غدد عرق در کف دست‌ها و پاها می‌شود. به این دلیل است که هنگام عصبی بودن، دست‌ها می‌لرزند.

  5. تب
    هنگام تب، مغز درجه حرارت بدن راکمی بالا می‌برد. وقتی مغز درجه حرارت را افزایش می‌دهد، شما احساس سرما و لرز می‌کنید. این احساس تب و لرز برای این است که بدن برای ورود میکروب‌ها در حال دفاع هست.
    هنگامی‌که تب برطرف شد و دمای بدن به ۳۷ درجه طبیعی رسید، شما احساس گرما می‌کنید و عرق می‌نمایید. عرق کردن باعث خنک شدن بدن می‌شود.
  6. بیمار شدن دلیلی برای عرق کردن
    عرق کردن فقط به دلیل تب نیست. تعریق می‌تواند نشانه وجود آنژین (درد قفسه سینه)، حمله قلبی، عفونت، دیابت و پرکاری غده تیروئید باشد. برخی امراض از قبیل سرطان و ایدز، می‌تواند باعث تعریق شبانه گردد. اگر شما بدون هیچ دلیلی عرق می‌کنید، به پزشک مراجعه کنید.
  7. قهوه
    در صبح نوشیدن یک فنجان قهوه، می‌تواند شمارا بیدار کند و باعث تعریق گردد. قهوه باعث افزایش تعریق به دو طریق می‌شود:
    – کافئین قهوه موجب تحریک سیستم عصبی مرکزی می‌گردد و این خود باعث فعال شدن غدد عرق می‌شود.
    – گرمای به‌دست‌آمده از نوشیدنی گرم، باعث گرم شدن بدن و تعریق می‌شود.
  8. غذاهای تند
    غذاهای تند و ادویه‌دار، گیرنده‌های عصبی را تحریک می‌کنند و بدن فکر می‌کند که گرم است و عرق می‌کند.
  9. یائسگی
    در طی یائسگی، ترشح کم هورمون استروژن بر هیپوتالاموس و دمای بدن اثر می‌گذارد و باعث گرگرفتگی خانم یائسه می‌شود. این مهم نیست که چقدر هوا سرد است، گرگرفتگی باعث می‌شود که احساس کنید در درونتان یک کوره روشن است.
    برای دفع گرمای اضافی، رگ‌های خونی در پوست گشاد می‌شوند و غدد عرق را وادار به فعالیت می‌کنند. با این کار احساس برافروختگی در شما کم می‌شود.
  10. مصرف زیاد الکل
    مصرف الکل، باعث گشادشدن رگ‌های خونی در پوست و افزایش تعریق می‌شود.
  11. عوارض جانبی برخی داروها
    تعریق یکی از عوارض جانبی داروها هست، ازجمله: داروهای ضدافسردگی، داروهای غیراستروئیدی ضدالتهاب (NSAIDs)، داروهای فشارخون، داروهای سرطان و برخی داروهای دیابت.
  12. سیگار کشیدن
    نیکوتین موجود در سیگار باعث آزاد شدن ماده استیل کولین در بدن می‌شود. استیل کولین، غدد عرق را تحریک می‌کند و باعث افزایش ضربان قلب، فشارخون و دمای بدن می‌شود.
  13. عاشق شدن
    هنگامی‌که شما عاشق می‌شوید، مغز شما موادی همانند آدرنالین ترشح می‌کنند. این مواد به نام مواد شیمیایی عشق شناخته‌شده‌اند. این مواد باعث افزایش ضربان قلب، تعریق کف دست و دیگر علائم می‌شوند.
  14. بارداری
    هورمون‌های ترشح‌شده در طی بارداری و افزایش سوخت‌وساز بدن می‌تواند باعث تحریک غدد عرق و افزایش تعریق می‌گردد.
    در این دوران باید مایعات کافی بنوشید تا بدن شما و جنین در معرض کمبود آب نباشند.

 

خواص بلک ماسک

مضرات:

بوی بد بدن
از دست دادن مقدار زیادی از آب بدن
دچار شدن به بیماری پوستی (مانند بیماری‌های قارچی-سوختگی پوست (عرق‌سوز شدن) و….)
البته شاید در هر فردی علائم خاص خودش را داشته باشد.

دلیل اصلی: انسان‌ها بر اساس طب گیاهی دارای طبع گرمی واردی هستند چراکه در افرادی که به فرض گرمی طبع‌اند پوست چرب است ولی به خاطر چربی پوست موهای آن‌ها ریزش دارد و در مقابل سردی طبع باعث خشکی پوست می‌شود وپیری زودرس پوست وچوروک شدن پوست آن‌ها….

توصیه: حمام دوش سرد یا گرم بسته به فعالیت ورزشی ویا فعالیت بدنی را حتماً جدی بگیرید چه‌بسا با پوشیدن همان لباس در دفعه بعدی ورزش ویا دوش نگرفتن در بدن شما خدای‌نکرده بیماری پوستی فعال‌شده و بیمار شوید.

فواید:

خارج شدن مقدار زیادی از سموم داخل بدن
کم شدن بیماری‌ها (معمولاً این مورد را ورزشکاران دارا می‌باشند)
سرد شدن و خنکی بعد فعالیت
و….
یادمان نرود یکی از عوامل جلوگیری از بیماری‌ها ورزش هست پس یک ورزشکار با ورزش خود سموم را از بدن خود دفع می‌کند.

  • داریوش راد
  • ۰
  • ۰

با کاهش مصرف چربی و روغن از بیماری‌های قلبی عروقی پیشگیری کنیم؟

 

 

 

 

 

 

بیماری‌های قلبی عروقی یکی از دلایل اصلی مرگ‌ومیر در دنیا است.۴۰ درصد از مرگ‌ومیرها در کشورهای پیشرفته و ۲۵ درصد در کشورهای درحال‌توسعه ناشی از بیماری‌های قلبی_ عروقی است. در کشور ما نیز بیماری‌های قلبی _ عروقی یکی از شایع‌ترین علل مرگ‌ومیر است.

عوامل زیادی در بروز بیماری‌های قلبی عروقی مؤثرند که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان اختلال در چربی‌های خون، فشارخون بالا، چاقی، کم‌تحرکی، استرس، فشارهای روحی و روانی، استعمال دخانیات، رژیم غذایی نامناسب و مصرف زیاد روغن و چربی را نام برد.

مصرف زیاد روغن و چربی در برنامه‌های غذایی روزانه علاوه بر این‌که خطر بروز بیماری‌های قلبی عروقی را افزایش می‌دهد با افزایش دریافت کالری که در بدن به‌صورت چربی ذخیره می‌شود، درنهایت اضافه‌وزن و چاقی را به دنبال دارد. اضافه‌وزن و چاقی زمینه را برای ابتلا به سایر بیماری‌های غیر واگیر ازجمله دیابت و انواع سرطان فراهم می‌کند. کاهش مصرف روغن و چربی و استفاده درست از روغن‌ها نقش مهمی در پیشگیری از ابتلا به این بیماری‌ها دارد.

با رعایت نکات زیر در مصرف چربی و روغن می‌توانید از ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی پیشگیری کنید:

  • روغن نباتی جامد را حذف کنید و بجای آن از انواع روغن مایع ازجمله رده، آفتابگردان، ذات و زیتون استفاده کنید.
  • غذاهای آماده مثل پیتزا، سوسیس و کالباس، همبرگر، غذاهای سرخ‌کرده حاوی مقادیر زیادی چربی هستند. مصرف این نوع غذاها را به حداقل برسانید.
  • روغن‌زیتون از منابع خوب روغن و حاوی اسید اولئیک فراوان است که مصرف متعادل آن با کاهش کلسترول خون برای سلامت قلب و عروق مفید است.
  • کله‌پاچه و مغز حاوی مقدار زیادی چربی (کلسترول) است و مصرف آن باید بسیار محدود شود.
  • بجای گوشت‌های چرب از گوشت‌های کم‌چرب استفاده کنید و چربی قابل‌رؤیت گوشت را قبل از پخت تا آنجا که ممکن است جدا کنید. قبل از طبخ مرغ نیز پوست آن را جدا کنید.
  • شیر و ماست کم‌چرب (کمتر از ۵/۲ درصد چربی) را جایگزین انواع پرچرب آن کنید

 

محصولات پیشنهادی:

بلک ماسک

برای پیشگیری از افزایش فشارخون به چه نکاتی توجه کنیم؟

نمک خوراکی حاصل ترکیب دو عنصر سدیم و کلر است. اثرات نمک بر فشارخون به علت وجود عنصر سدیم در این ترکیب است. در افرادی که سطح سدیم خون بالا و سطح پتاسیم پایین است خطر افزایش فشارخون که خود مسبب بیماری‌های قلبی و سکته است، افزایش می‌یابد. در حال حاضر مصرف سدیم در جهان در حال افزایش و مصرف پتاسیم در حال کاهش است. سدیم به‌طور طبیعی در انواع غذاها یافت می‌شود. به‌طور مثال در شیر و خامه تقریباً معادل ۵۰ میلی‌گرم در هر ۱۰۰ گرم و در تخم‌مرغ تقریباً ۸۰ میلی‌گرم سدیم در هر ۱۰۰ گرم وجود دارد.

سدیم در غذاهای فرآوری شده به میزان بیشتری وجود دارد. علاوه بر کاهش دریافت سدیم، باید پتاسیم دریافتی که به‌طور طبیعی با مصرف سبزی‌ها و میوه‌ها تأمین می‌شود، افزایش یابد.

افزایش دریافت پتاسیم در حد توصیه‌شده، فشارخون را کاهش می‌دهد. در حال حاضر در کشور ما نوعی از نمک خوراکی تولید می‌شود که از پتاسیم بجای سدیم در ترکیب آن استفاده‌شده است. این نوع نمک (نمک پتاسیم) فقط در داروخانه‌های کشور جهت مصرف برخی گروه خاص ازجمله افراد مبتلابه فشارخون بالا قابل‌عرضه هست:

نمک پتاسیم برای درمان و جلوگیری از کاهش سطح پتاسیم در افرادی است که به سبب مصرف داروهای مدر یا برخی داروهای دیگر، یا برخی داروهای خاص ممکن است دچار افت پتاسیم خون شوند. این نوع نمک با تجویز پزشک مورداستفاده قرار می‌گیرد.

توجه: سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده است که میزان مصرف سدیم در بالغین باید کمتر از ۲۳۰۰ میلی‌گرم در روز (معادل حدود ۵ گرم نمک) باشد. در سنین پایین‌تر (۱۵-۲ سال) حداکثر میزان توصیه‌شده برای مصرف سدیم معادل میزان توصیه‌شده برای بزرگ‌سالان است که باید بر پایه میزان نیاز کودکان به انرژی تنظیم شود.

برای پیشگیری از افزایش فشارخون و بیماری‌های قلبی عروقی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟

  • جوش‌شیرین که ممکن است در انواع نان و کیک به گا رود دارای مقدار زیادی سدیم (عنصر مؤثر نمک) است؛ بنابراین در افرادی که به علت ابتلا به بیماری محدودیت مصرف نمک‌دارند مصرف مواد حاوی جوش‌شیرین هم باید بسیار محدود شود.
  • غذاهای کنسرو شده و بسیاری از مواد غذایی بسته‌بندی‌شده و آماده دارای مقادیر زیادی نمک هستند، به همین دلیل بهتر است مصرف این مواد غذایی را محدود کنید.
  • میزان نمکی که هنگام پخت به غذا اضافه می‌کنید را کاهش دهید.
  • شیرینی‌های خامه‌ای حاوی چربی زیادی هستند. بجای آن از شیرینی‌های ساده و به مقدار کم استفاده کنید.
  • از کره، سرشیر و خامه کمتر استفاده کنید. این مواد غذایی حاوی مقادیر زیادی چربی حیوانی است و می‌توان موجب اضافه‌وزن و چاقی و همچنین افزایش کلسترول خون بشوند.
  • در تهیه غذاهایی که نیاز به سرخ کردن ندارند حداقل مقدار روغن و از نوع روغن مایع استفاده کنید.
  • داریوش راد
  • ۰
  • ۰

سبک زندگی

چکیده

یکی از مهم‌ترین الزامات تحقق آرمان‏ها و اهداف جامعه مطلوب اسلامی – ایرانی، نهادی‏ شدن شکل خاصی از سبک زندگی است. سبک زندگی اگرچه به‌شدت به علائق و سلایق و انتخاب‏های فردی وابسته است، اما در یک جامعه و در یک برهه خاص از زمان واجد اشتراکات فراوانی نیز هست. برکنار از تمایزات و تفاوت‏های بی‏شمار در سبک‏های زندگی فردی و به‌منظور فراهم‏سازی بستر اجتماعی – فرهنگی تحقق جامعه مطلوب باید در بین قاطبه‏ی جامعه، سبک زندگی متناسب و هماهنگی با اهداف و آرمان‌های نظام اجتماعی نیز جاری و ساری شود. به‌عبارت‌دیگر در صورت ناسازگاری بین سبک زندگی آحاد جامعه با آرمان‏ها و ارزش‏های کلان نظام اجتماعی-سیاسی، امکان نیل به جامعه مطلوب فراهم نخواهد بود.

سبک زندگی افراد را می‌توان از طریق مطالعه دو بعد رفتار انسان، شامل رفتار انسان در فراغت و مصرف و رفتار انسان در کار و شغل و فعالیت اقتصادی بررسی کرد. در این مقاله با بررسی سبک و الگوی رفتار ایرانیان در فعالیت‌های اقتصادی و کسب‌وکار و ذیل مقوله فرهنگ و اخلاق کار، چالش‌ها و موانع پیشرفت و بالندگی تبیین و در انتها سبک زندگی متناسب با الگوی ایرانی – اسلامی پیشرفت در حوزه‌ی کار و فعالیت اقتصادی تبیین می‌گردد. در این مقاله با روش تحلیل اسنادی و استفاده از داده‌های ثانویه، موانع و مشکلات نهادینه شدن سبک زندگی متناسب با الگوی ایرانی – اسلامی پیشرفت، استخراج می‌شود و در انتها راه‌کارهای تقویت اخلاق کار و سبک زندگی متناسب با پیشرفت ارائه می‌گردد.

مقدمه

انقلاب اسلامی ایرآن‌که بر اساس آرمان‌های ناب الهی تأسیس گردید، طلایه‌دار گفتمانی نویدبخش و تحقق‌بخش الگویی متفاوت از توسعه و پیشرفت است که در آن تعامل پایدار انسان با محیط از یکسو و رشد و تکامل فرد و جامعه از سوی دیگر تضمین‌شده باشد. در این گفتمان از پیشرفت، سبک زندگی مردم واجد اهمیت فراوانی است. سبک زندگی‌بخش حقیقی و محتوایی گفتمان انقلاب اسلامی را می‌سازد

و از رهگذر آن می‌توان به اثربخش بودن عملکرد نظام در نیل به اهداف و آرمان‌های انقلاب پی برد. الگوی کار و فراغت ایرانیان، الگوی روابط اجتماعی، میزان پایبندی به خانواده، میزان پایبندی به تعهدات، قانون‌گرایی، سبک‌رفتار در شهر و خیابان و اماکن عمومی، الگوی روابط حاکم بر نظام اقتصادی، الگوی روابط حاکم بین مردم و مسئولین، الگوی مصرف، الگوی برگزاری جشن‌ها، الگوی برگزاری مراسم عزاداری، الگوی معماری و خانه‌سازی، الگوی تغذیه و پوشش، رفتار مردم در ترافیک و رانندگی و … جملگی نشان می‌دهد جامعه تا چه اندازه مطابق با هویت و فرهنگ تاریخی و بومی خود عمل می‌کند و تا چه اندازه از این میراث فاصله گرفته است.

در این مقاله نسبت بین سبک زندگی و توسعه و پیشرفت در سطح ملی موردتوجه است و برای این مقصود اخلاق کار ایرانیان را موردتوجه قرار می‌دهد که مهم‌ترین نسبت را با توسعه و پیشرفت در اغلب زمینه‌ها دارد. در این مقاله احتیاج به راین است که اگر اخلاق و فرهنگ کار و فعالیت اقتصادی ایرانیان مطابق باارزش‌ها و هنجارهای دینی و اسلامی صورت پذیرد، سبک زندگی متناسب با عرصه‌های مختلف پیشرفت نهادینه خواهد شد.

بدیهی است سبک زندگی مقوله‌ای است خرد و در سطح فرد بکار می‌رود و توسعه و پیشرفت در سطح کلان و در سطح نظام اجتماعی. در این میان حلقه‌های واسطی قرار دارند که نسبت بین افراد و کل جامعه را برقرار می‌سازند. این واسطه‌ها عبارت‌اند از خانواده، رسانه‌ها، مدرسه و دانشگاه، احزاب و تشکل‌های سیاسی، مساجد و پایگاه‌های مذهبی، باشگاه‌ها و کلوپ‌های ورزشی و تفریحی، فضای مجازی و اینترنت.

البته در اثربخش‌ بودن هر یک از این نهادها، گروه‌های مرجع نقش بارزی ایفا می‌کنند. لذا درزمینهٔ تعدیل و تنظیم سبک زندگی و ارائه راه‌کار در تقویت اخلاق کار ایرانی – اسلامی، گروه‌های مرجع نقش مؤثری دارند. در این مقاله با روش تحلیل اسنادی و بهره‌گیری از داده‌های ثانویه، موانع و مشکلات نهادینه شدن سبک زندگی متناسب با الگوی ایرانی – اسلامی پیشرفت، استخراج می‌شود و در انتها راه‌کارهای تقویت اخلاق کار و سبک زندگی متناسب با پیشرفت ارائه می‌گردد.

ضرورت تدوین الگوی بومی توسعه و پیشرفت

امروزه اغلب متفکران تأکیددارند که هیچ مدلی از توسعه بدون مبانی ارزشی، فرهنگی و ایدئولوژیکی وجود ندارد و همه تفاوت‌هایی که در مفهوم «توسعه» وجود دارد به مختصات جامعه آرمانی در این تعاریف و نظریه‌ها مربوط است. توسعه در مکاتب لیبرالیستی و سوسیالیستی هر یک‌بر مبنایی متافیزیکی استوارند که الزاماً با بررسی‌های علمی قابل تصدیق یا تکذیب نیستند.

این امر ایجاب می‌کند که در ترسیم مدل بومی پیشرفت بر اساس مبانی ارزشی و فرهنگی خود عمل کنیم. به‌علاوه تجربه توسعه در کشورها و نظام‌های اجتماعی، سیاسی و اقتصادی که از بطن مدرنیته و روشنگری به وجود آمده‌اند حاکی از این واقعیت است که این جوامع در جریان عملکرد خود نه‌تنها به وعده‏ها و آرمان‏های خود تحقق نبخشیدند بلکه عوارض و پیامدهای مخربی مانند جنگ‌، استعمار، استثمار و اشکال جدید بردگی، آسیب‌های اجتماعی، ازهم‌گسیختگی نهاد خانواده، فردگرایی لجام‌گسیخته، تبعیض نژادی، فاشیسم، توتالیتاریسم، انواع بیماری‏، ایدز، فقر و گرسنگی، انتشار گازهای گلخانه‏ای، گرم شدن زمین و سایر مخاطرات زیست‌محیطی را بر جای گذاشتند.

ازاین‌رو نقد مدرنیته و روایت اروپامدارانه توسعه (میر سپاسی، ۱۳۸۵) در بین متفکران و اندیشمندان چنان جدی است که موجب شده غرب جایگاه خود را به‌عنوان الگوی بهترین نظام از دست بدهد.

سبک زندگی

اصطلاح سبک زندگی نخستین بار توسط وبر معرفی شد (Weber, 1919) که آن را ابزار مفهومی مهمی در مدل چندبعدی قشربندی اجتماعی قلمداد می‌کرد که چالشی بود با مدل تعیّن اقتصادی موردنظر مارکس (بنت، ۱۳۸۶: ۹۸). وبر برخلاف مارکس معتقد بود که مفاهیم منزلت و تعلق فراتر از مسائل صاف و سادس طبقاتی است و مسائل مربوط به «برازندگی و سلیقه» و تجسم بصری آن در مُد و ترجیحات فراغتی را نیز شامل می‌شود (بنت، ۹۸). اهمیت سبک زندگی برای درک روابط میان ثروت، منزلت و قدرت در جامعه مصرفی به نحو درخشانی در مطالعه ویلن درباره طبقه مرفه نوظهور در آمریکای اواخر قرن نوزدهم نشان داده‌شده است.

این طبق مرفه از افرادی تشکیل می‌شد که ثروت و منزلت خود را با تلاش و کار سخت و شدید و انباشت سرمایه به چنگ آورده بودند. ویلن نشان می‌دهد که این طبقه مرفه با تقلید از سبک زندگی طبقات بالای اروپایی منزلت خود را به نمایش می‌گذارد و از طریق تقلید فعالیت‌های فراغتی، مُد، لباس و آرایش به مصرف نمایشی می‌پردازد.

ریمل نیز در تبیین حیات ذهنی انسان کلان‌شهری به فرایندهای تمایز یابی فرد در انبوه مردم می‌پردازد و از این طریق تأثیر قابل‌توجهی بر نظری کنونی سبک زندگی برجای گذاشته است. ازنظر ریمل عمل مصرف یکی از عناصر مهم و راهگشا در برساختن هویت‌ها و سبک‌های زندگی در کلان‌شهرها است.

مفهوم سبک زندگی پس از وبر، ریمل و ویلن، از سال‌های نخست ده ۱۹۹۰ مجدداً در آراء نظریه‌پردازان اجتماعی و فرهنگی معاصر چون بوردی و (Bourdieu, 1984) فیدرستون (Featherston, 1991)، شلیدی (Shields, 1992a, 1992 b)، تایمر (Reimer, 1995a) و چنی (Chaney, 1996) وارد مباحث جامعه‌شناسی شد ( بنت، ۱۳۸۶: ۱۰۰).

بوردی و در اثر شاخص خود تمایز (۱۹۸۴) با بسط اندیشه‌های وبر، ریمل و ویلن سبک زندگی را چنان بازتاب منزلت اجتماعی مفهوم‌پردازی می‌کند. طبق استدلال بوردی و، سبک زندگی افراد. پیام‌هایی درباره سطح ثروت، موفقیت و شأن و منزلت آنان به جامعه صادر می‌کند. (بنت، ۱۰۰)

البته بوردی و به‌رغم اعتماد به تأملی بودن سبک زندگی، آن را متأثر از عوامل تعین‌بخش طبقاتی و فرهنگی قلمداد می‌کند. بوردی و بران است که زمینه‌های ساختاری طبقه و فرهنگ از طریق شکل دادن به عادات، خلقیات و منش افراد (Habitus) بر سبک زندگی، علائق، سلایق و ذائقه‌های آن‌ها اثر می‌گذارند.

در مقابل، چنی معتقد است که اصرار بوردی و بر نقش تعین‌بخش طبقه و زمینه‌های اقتصادی و فرهنگی مترتب بران، به نفی بی‌محابای کیفیات مربوط به بازاندیشی و مقاومت و گزینش‌های فرد در زندگی روزمره می‌انجامد. چنی سبک‌های زندگی را نشانگر تأمل گری فزاینده‌ای قلمداد می‌کند که افراد در عمل و در جریان زندگی روزمره به نمایش می‌گذارند. (بنت، ۱۳۸۶: ۱۰۲)

چنی بین سبک زندگی و روش زندگی تمایز قائل است. ازنظر او سبک‌های زندگی برنامه‌های خلاقی هستند که بر پای «نمایش قدرت و صلاحیت مصرف‌کننده» استوارند، درحالی‌که روش‌های زندگی نوعاً‌ به اجتماع کم‌وبیش پایداری تعلق دارند و در هنجارها و مناسک مشترک و الگوهای نظم اجتماعی به نمایش درمی‌آیند. (Chaney, 1996: 92,97)

با این توصیف می‌توان دریافت که در ادبیات جامعه‌شناسی دو برداشت و مفهوم‌سازی درباره سبک زندگی وجود دارد، یکی مربوط به دهه‌ی ۱۹۲۰ که سبک زندگی معرف ثروت و موقعیت اجتماعی افراد و غالباً به‌عنوان شاخص تعیین طبقه اجتماعی به‌کاررفته است و دیگری به‌عنوان شکل اجتماعی نوینی که تنها در متن تغییرات مدرنیته و رشد فرهنگ مصرف‌گرایی معنا می‌یابد.

در این معنا سبک زندگی راهی است برای تعریف ارزش‌ها و نگرش‌ها و رفتارهای افراد که اهمیت آن برای تحلیل‌های اجتماعی روزبه‌روز، افزایش می‌یابد (اباذری و چاووشیان ۱۳۸۱)؛ به‌عبارت‌دیگر یک دیدگاه با رویکردی ساختاری، انتقادی و بازتولیدگرایانه به سبک زندگی می‌نگرد و بر نقش منابع و عوامل قدرت در شکل دادن به ذائقه‌ها، سبک‌ها و علائق و ترجیحات افراد تأکید می‌کند (بوردی و، ۱۹۸۴) و دیدگاه دوم با رویکرد پدیدارشناسانه و واحدی انتخاب عقلانی بر نقش کنشگران در انتخاب و تعیین سبک زندگی صحه می‌گذارد.

در دیدگاه اخیر اعتقاد بر این است که عصر امروز در اثر شماری از عوامل به هم وابسته فکری – علمی – فرهنگی – اقتصادی – فنّاورانه و … دارای ویژگی‌های منحصربه‌فردی است که ازجمله مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به تجربه تغییر و تحولات پرشتاب و چشمگیر در زندگی (برمن، ۱۳۸۱: ۱۴)، کاسته شدن از نقش منابع سنتی اقتدار مانند طبقه، مذهب، جنسیت، نژاد و نظایر آن (بنت، ۱۳۸۶) و گسترش تمایلات و رویکردهای فردگرایانه و خودخواهانه (سید من، ۱۳۸۶) اشاره کرد.

از دیگر ویژگی‌های بارز عصر نوین درهم‌فشردگی مکان و زمان (رابرت سون، ۱۹۹۲، داروی، ۲۰۰۱) و از بین رفتن مرزهای جغرافیایی، سیاسی و فرهنگی در اثر گسترش نقش رسانه‌های ارتباطی و تحرک و جابه‌جایی گسترده انسان‌ها در پهنه‌های فرهنگی است. این عوامل باعث شده‌اند دامنه‌ی انتخاب‌ها و گزینش‌های فرد در نظام اجتماعی گسترش یابد و از نقش و اثر عوامل ساختاری – سنتی مانند خانواده، جنسیت، طبقه، قومیت؛ مذهب، نژاد و نظایر آن در شکل‌دهی به کنش‌های فرد تا حدود قابل‌توجهی کاسته شود.

در مقابل رویکرد ساختاری، انتقادی و بازتولید گرا در صحت و اعتبار این ادعا که مدرنیته آزادی و خلاقیت را برای انسان‌ها به ارمغان آورده، تشکیک می‌کند و با بدبینی به مدرنیته نگریسته و ماحصل آن را قفس آهنین، استعمار زیست جهان، استثمار و سلطه، ازخودبیگانگی و بی‌معنایی، گسترش فرایند کالایی شدن، مصرف‌گرایی، جامعه مصرفی، جامعه توده‌ای و … ارزیابی می‌نماید. به همین دلیل بر نقش قدرتمندان و طبقه برخوردار جوامع توسعه‌یافته در شکل‌دهی بر نیازها و ذائقه‌های توده‌های مردم تأکید می‌کند که بدین منوال بر تداوم جریان انباشت ثروت و قدرت خود مهر تضمین می‌زنند.

با توجه به تفوق رویکردهای انتقادی در غلبه بر فرارود‌های گفتمان توسعه و مدرنیته غربی و نیز مسائل و مشکلات فزاینده اقتصادی و اجتماعی، فرهنگی و سیاسی جهان توسعه‌یافته، جنبش‌های اجتماعی هویت گرا در اغلب جوامع سر برآورد که از آن‌ها به‌عنوان مهم‌ترین جلوه‌های خودآگاهی و بیداری فرهنگی جوامع غیرعربی درمی‌بردن به‌ضرورت ایجاد تمدنی بالنده مبتنی برریشه‌های فرهنگی خودی یادشده است. بی‌شک از پیشگامان این خودآگاهی‌ها انقلاب اسلامی ایران است که با تأکید بر خودباوری و تکیه‌بر فرهنگ و هویت ریشه‌دار اسلامی – ایرانی درصدد ایجاد جامعه و تمدن بالنده نوینی برآمد و موفقیت نظام برآمده از آن در ایجاد تمدن نوین اسلامی، الهام‌بخش سایر جنبش‌های بیداری در سراسر جهان خواهد بود.

آسیب‌شناسی سبک زندگی ایرانیان در حوزه فرهنگ و اخلاق کار

بررسی‏های کارشناسان مسائل اجتماعی ایران، مدیران، نخبگان فرهنگی و سیاسی نشان می‏دهد که اخلاق و فرهنگ کار در ایران در مقایسه با کشورها و جوامع صنعتی در سطح پایین‏تری قرار دارد.

مسئولان و رهبران سیاسی و اجتماعی کشور نیز در پیام‏ها و سخنرانی‏های مختلف بر این مسئله تأکید می‏کنند. نتایج درس گروهی‌ها و مطالعات انجام‌شده (معیدفر، ۱۳۸۰، رجب‌زاده، ۱۳۷۶، معصومی راد، ۱۳۹۰) نشان می‏دهد که فرهنگ و اخلاق کار در ایران ضعیف است و بنابراین لازم است فقدان فرهنگ و اخلاق کار مناسب در جامعه به‏عنوان یک معضل اقتصادی و اجتماعی تلقی شود و برای شناسایی بهتر وضع موجود ازنظر فرهنگ و اخلاق کار و عوامل مرتبط با آن مطالعاتی از طرف اندیشمندان و آگاهان به مسائل اجتماعی کشور صورت گیرد.

نتایج مطالعات آماری، اسنادی و پیمایشی متعددی نشان می‌دهد که وضعیت جامعه ازنظر پایبندی به اخلاق کار چندان رضایت‌بخش نیست و فاقد ویژگی‌های لازم برای تحقق الگوی ایرانی – اسلامی پیشرفت است.

بر اساس نتایج یک پژوهش، در جامعه ایران اکثریتی معادل ۴/۸۱ درصد اعتقاددارند که «روزی هر کس به‌قدر قسمت اوست» و ۵/۸۹ درصد نیز در خصوص کار و فعالیت اقتصادی به سرنوشت و قضا و قدر باور دارند. (محسنی، ۱۳۷۹: ۴۰۴) از مصادیق و نشانه‌های بارز ضعف اخلاق کار در ایران، می‌توان به گریز از محل کار، بی‌انگیزگی، اتلاف وقت در محل کار، سرگردانی افراد در مراجعات به سازمان‌ها وادارات دولتی و خصوصی و… اشاره نمود.

برخی حتی این مسئله را مطرح نموده‌اند که ما در سطح ملی شاهد نوعی بحران در تلقی از کار، ثروت‌اندوزی و انباشت سرمایه و مفاهیم مرتبط با آن و به‌طورکلی فرهنگ مربوط به کار هستیم.

مطالعه وجدان کار در صنایع پتروشیمی ایران، نشان داد که بیش از ٣٢ درصد کارکنان، در سطح ضعیف قرار دارند. (ساروجانی و طالبیان، ١٣٨١)

بر اساس آمار بانک جهانی رتبه ایران در شاخص کسب‌وکار که می‌تواند یکی از نماترهای فرهنگ و اخلاق کار باشد، در سال ۲۰۱۳، ۱۴۵، ۲۰۱۲، ۱۴۴، در سال ۲۰۱۱ و ۲۰۱۰، ۱۲۹ بوده است. این روند نشان می‌دهد که هرساله وضعیت ایران در شاخص فضای کسب‌وکار تنزل کرده است. (World Bank, Doing Busines)

نتایج پیمایش ملی ارزش‌ها و نگرش‌های ایرانیان در خصوص شاخص‌هایی مانند امانت‌داری، صداقت، پایبندی به قول، دورویی و تظاهر، تقلب و کلاه‌برداری که جملگی در شاخص فرهنگ کار قابل بهره‌برداری و استنتاج هستند، نشان می‌دهد که وضعیت جامعه چندان مطلوب نیست.

به لحاظ امانت‌داری ٥/۴۷ درصد در حد ضعیف، صداقت در بیش از نیمی از جامعه در حد ضعیف، پایبندی به قول در بین ۴۲ درصد در حد ضعیف، دورویی و تظاهر در بین ۸/۶۴ درصد در حد زیاد و تقلب و کلاه‌برداری نیز در بین ۶۹ درصد در حد زیاد ارزیابی‌شده است.

شاخص‌های اخلاقی در جامعه مرتبط بافرهنگ کار

میزان امانت‌داری صداقت پایبندی به قول دورویی و تظاهر تقلب و کلاه‌برداری
کم ۵/۴۷ ۷/۵۰ ۴۲ ۸/۲۰ ۱۸
متوسط ۵/۲۹ ۳/۳۱ ۲/۳۷ ۳/۱۴ ۱۳
زیاد ۹/۲۲ ۳/۱۸ ۷/۲۰ ۸/۶۴ ۶۹

 مأخذ: پیمایش ملی ارزش‌ها و نگرش‌های ایرانیان، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ١٣٨١

هم‌چنین معصومی راد (۱۳۹۰) به مطالعه وضعیت مقیاس اخلاق کار در بین مردان شهر تهران پرداخت. طبق نتایج این پژوهش، میانگین مقیاس اخلاق کار (میزان گرایش و پایبندی به ارزش‌ها و هنجارهای کار و فعالیت اقتصادی) ٦١/٣ بر روی طیف ٥ درجه‌ای لیترت به‌دست‌آمده است. در بین ابعاد پنج‌گانه اخلاق کار، درستکاری با میانگین ٩٣/٣ بالاترین رتبه را به دست آورده است.

پس‌ازآن وقت‌شناسی با میانگین ٨٣/٣ قرار دارد. انگیزه موفقیت و پیشرفت با میانگین ٧٥/٣ در جایگاه سوم قرارگرفته است. سخت‌کوشی و ارج نهادن به کار با میانگین ٦٢/٣ در مرتبه چهارم قرار دارد. اراده‌گرایی با میانگین ٥٣/٣ در جایگاه پنجم قرار دارد. این بدان معناست که میزان تقدیرگرایی پاسخگویان بالاست. در تفسیر این نتیجه به مطالعات کیفی اشاره شد که نشان می‌داد افراد به کار ارزش زیادی قائل‌اند به فکر موفق شدن هم هستند، از کسب سود خرسند شده و به دنبال آن هستند، سعی می‌کنند رضایت مشتری را نیز جلب کنند، ولی درعین‌حال معتقدند، پولی که به دست آمد، رزقی است که خدا تعیین کرده و اگر هم درآمد خوبی کسب نکنند، باز از خدا سپاسگزارند و معتقدند که نباید کفر نعمت کرد. اغلب ایرانی‌ها بر این باورند که روزی‌رسان خداست و هرچه او بخواهد، همان می‌شود.

البته این مانع از کار و تلاش آن‌ها نمی‌شود، بلکه نوعی استدلال در برابر نتیجه کار است که اغلب برای نتایج مطلوب طرح می‌شود. حتی نتایج مطلوبی که از راه‌های ناصواب به دست می‌آید نیز این‌گونه توجیه‌پذیر و مشروع می‌شوند.

هم‌چنین حسابگری و عقلانیت در عملکرد اقتصادی با میانگین ٥١/٣ در جایگاه ششم قرارگرفته است و درنهایت زیر شاخص دنیاگرایی و سوداندوزی قرارگرفته که میانگین ٠٥/٣ را به خود اختصاص داده است. تحلیل نتایج فوق نشان می‌دهد که اگرچه نمونه‌های تحقیق به وظیفه‌شناسی، وقت‌شناسی، درستکاری، موفقیت و پیشرفت و هم‌چنین سخت‌کوشی ارج می‌نهند و سعی دارند به این ارزش‌ها پایبند باشند، اما چندان به ارزش‌های مادی و دنیاگرایانِ پایبند نیستند.

به این معنا که چندان در پی سوداندوزی و دنیاگرایی، حسابگری در رفتار اقتصادی و اجتماعی نیستند و هم‌چنین معتقدند روزی هر کس را خدا می‌رساند و چندان به ارزش‌ها و هنجارهای مربوط به فردگرایی و اراده‌گرایی باور ندارند.

محصولات پیشنهادی:

ماسک بلک

تبیین ضعف فرهنگ و اخلاق کار در ایران

برخی از منابع موجود در ارتباط با نگرش ایرانیان به کار به راین عقیده‌اند که ایرانیان کار را مساوی با رنج و زحمت دانسته و آن را امری دردآور و طاقت‌فرسا قلمداد می‌کنند. در این متون عوامل متعددی در شکل‌گیری این نگرش برشماری شده است که ازجمله مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به شیوه‌های تولید کشاورزی، نظام‌های زراعی، زندگی ایلی و کوچ‌نشینی، کم‌آبی و وابستگی به‌قدر سیاسی، اقتصاد رانتی، ناامنی و غارت آذوقه و محصولات کشاورزی اشاره کرد. (قاضی مرادی، ۱۳۸۷: ۷۳- ۲۷) در ادامه برخی از تبیین‌های صورت گرفته در خصوص علل ضعف فرهنگ و اخلاق کار در بین ایرانیان بررسی می‌شود.

تقدیرگرایی

تقدیرگراییبیانگر این دیدگاه است که همه‌ی اعمال و فعالیت‌های انسانی و نیز هر آنچه در جهان روی می‌دهد از پیش تعیین‌شده و لذا هر کوششی برای تغییر وضعیت خود و جهان بیهوده است. برخی معتقدند که در فرهنگ ایران، از دیرباز تقدیر امری دانسته شد که از بیرون به انسان تحمیل می‌شود و هر فرد باید آن را همچون «قسمت» خداوندی در نظر گیرد و به آن تسلیم شود. (قاضی مرادی، ۱۳۸۷: ۱۱۶)

بر این مبنا گفته می‌شود که ایرانی‌ها به راین باورند که روزی‌رسان خداست و هرچه او بخواهد، همان می‌شود. البته این مانع از کار و تلاش آن‌ها نمی‌شود، بلکه نوعی استدلال در برابر نتیجه کار است که اغلب برای نتایج مطلوب طرح می‌شود. حتی نتایج مطلوبی که از راه‌های ناصواب به دست می‌آید نیز این‌گونه توجیه‌پذیر و مشروع می‌شوند.

در این نوع نگرش که با نگرش اشعریون نیز مشابهت‌هایی دارد، انسان باکار و فعالیت خویش چیزی را نمی‌آفریند، بلکه محصول کار خویش را ـ که از پیش مقدّر شده ـ فقط کسب می‌کند. این نوع نگرش که رضایت، تسلیم و پذیرش وضع موجود را در پی دارد و تلاش در جهت تغییر اوضاع فردی و جمعی را تحریک و تهییج نمی‌کند، در عرفان ایرانی نیز که ریشه‌های کهن دارد، مشهود است.

ای درویش! چون دانستی که کار آدمی پیش از آمدن وی ساخته‌اند، به داده خدای قناعت کن و راضی و تسلیم شو. درویش را بادرویشی می‌باید ساخت و توانگر را با توانگری هم می‌باید ساخت، از جهت آن‌که درویشی و توانگری هر دو سبب عذاب آدمی است… درویش می‌پندارد که توانگر در راحت و آسایش است و توانگر می‌پندارد که درویش در راحت و آسایش است. (نصفی، ۱۳۷۷: ۱۲۸)

همچنین اشعار و پندها، امثال بسیاری در فرهنگ ایرانیان جاری و ساری است که توصیه می‌کند: در برابر قضا و قدر و آنچه سرنوشت تعیین کرده باید تسلیم بود و شکوه نکرد.

در نگرش تقدیرگرایانِ، زندگی امری است که حادث می‌شود و مسیری است که پیش پای انسان گسترده است و نه راهی که انسان باکار و فعالیت خویش طی می‌کند. پس باید با آنچه حادث می‌شود خود را سازگار کنیم و رنج و محنت بی‌خود نبریم.

یکی از دلایلی که در قوام و دوام نگرش تقدیرگرایانِ ایرانیان مطرح‌شده، این است که ایرانیان راهی نداشتند جز اینکه در برابر مشقات زندگی در فلات کم آب ایران، بلایای طبیعی، سلطه حاکمان مستبد و ستم راهزنان و ایلات که گاه‌وبیگاه شهرها و روستاها را غارت می‌کردند به رضا و تسلیم پناه آوردند. چراکه در چنین شرایطی ایرانیان خود را فاقد هرگونه قدرت و توانی برای حفظ وضع خود و یا بهبود در آن می‌دیدند. زندگی آن‌قدر بی‌ثبات و ناامن بود که ایرانی را یارای آینده‌نگری نبود.

دم را غنیمت شمار، امروز را خوش باش، فردا خدا بزرگ است، امروز را بگذران، فردا کی مرده و کی زنده «تدبیر را به تقدیر حواله کن» ازجمله توصیه‌هایی است که در این شرایط معنی می‌یابد. (انصاری، رسالت کلمات، از مجموعه رسایل فارسی، ص ۵۰۳)

کاتوزیان در این خصوص از مفهوم «جامعه کوتاه‌مدت» سخن می‌گوید و معتقد است ایران به دلیل ساختارهای مقتدر سیاسی و همچنین ناامنی‌ها و بی‌ثباتی‌ها جامعه‌ای کوتاه‌مدت است که در آن آینده‌نگری و سرمایه‌گذاری و برنامه‌ریزی چندان مورد اعتنا نیست و لذا توسعه با موانع فراوانی روبروست. (کاتوزیان، ۱۳۸۷)

آن لم بتون در کتاب مالک و زارع در خصوص علل و زمینه‌های تقدیرگرایی ایرانیان به عامل ناامنی روستایی در ایران اشاره می‌کند و می‌نویسد: بارزترین ویژگی زندگی روستایی ناامنی است. دهقان امنیت ندارد، زیرا عوامل طبیعی غالباً او را به نقصان محصول تهدید می‌کند. امنیت ندارد، چون قیمت‌های بازار در نوسان است. امنیت ندارد، چون همنوعانش از او اخاذی می‌کنند. به‌علاوه فقر و تنگدستی مهم‌ترین مسئله‌ای است که دهقان دائم با آن روبروست. (لم بتون، ۱۳۶۲: ۶۷۸- ۶۷۷)

لم بتون نتیجه‌گیری می‌کند که در چنین اوضاع و احوالی دهقان ایرانی ناگزیر می‌شود، نگرشی را در خود بپروراند که بین او و محیطش سازگاری ایجاد کند. او این نگرش را جبرگرائی یا تقدیرگرایی می‌داند.

مذمت دنیا

یکی دیگر از نگرش‌هایی که بیشتر برگرفته از فلسفه ثنویت است و از فلسفه تصوف مایه می‌گیرد، طرد دنیا و نکوهش تجلیات مادی و دنیوی است. در این نگرش هرچه که انسان را به دنیا پیوند می‌دهد و دل‌بسته می‌کند باید طرد شود و پیش از همه ثروت‌اندوزی به‌عنوان عنصر مهم پیونددهنده انسان با دنیا و نیز کار به‌عنوان مهم‌ترین عامل «ثروت‌اندوزی» برای انسان عادی، ناپسند قلمداد شده است.

احمد غزالی به مریدان خود وصیت کرده است: «خلق را از برای بندگی آورده‌اند نه برای دنیاپرستی، فرمان نیست که جز به بندگی مشغول باشد. اگر رخصتی بود، یک‌لحظه به کاری دیگر مشغول بودن، آن‌هم به‌قدر حاجت و ضرورت بود، پیشه نشاید گرفتن…» (غزالی، ۱۳۷۰: ص ۲۸۲)

همچنین می‌توان نمونه‌های فراوانی را ذکر کرد که نشان می‌دهد در جهان‌بینی صوفیانه، فقر نه‌تنها نکوهش نمی‌شود، بلکه ستایش می‌گردد. تصوف انسان را ذاتاً فقیر می‌داند و هر کوشش و فعالیت او را برای رهایی از این ذات بیهوده و پوچ می‌شمارد. (قاضی، ۱۳۸۷:‌ ۱۳۰)

در تصوف، فقر گاه تا مرحله «فنای فی الله»، اعتلا و اهمیت می‌یابد و فیض و مرحمت الهی شامل حال فقیران دانسته می‌‌شود. ازاین‌رو بسیاری از متصوفه ازجمله ملامتیه خود را به‌ظاهر متکدیان درآورده و از این راه ارتزاق می‌کردند تا مثلاً از این طریق نفس بدکردار را تحقیر کنند، لذا در تصوف و عرفان، فقیر می‌باید بود و فقیر بودن نیز در گدایی بروز می‌یافته است.

از همین‌جا بود که در برخی از نحله‌های صوفیانه و عارفانه «نذر به تکدی» ـ و نه البته «نذر به کار» و بخشش دستمزد کار به مستمندان ـ در پیشرفت صوفی در مراتب ملوک مؤثر دانسته می‌شود.

ترسیم الگوی مطلوب اخلاق و فرهنگ کار با تکیه‌بر آموزه‌های اسلامی

در اسلام کار به‌منظور کسب معاش واجب عینی و درراه رفع احتیاجات جامعه واجب کفایی است. ازاین‌رو حقوق کار در مقیاسی وسیع موردتوجه اسلام قرار دارد و صرفاً احکام آن به کارگران تابع و مزدبگیر اختصاص ندارد، بلکه کار کلیه طبقات جامعه را در برمی‌گیرد و غیر از حقوق کسانی که کار می‌کنند، نتیجۀ آن کار برای جامعه نیز لحاظ می‌شود. در اسلام، تنها وسیلۀ مالکیت مشروع کار است. احکام اسلامی دربارۀ حرمت ربا و احتکار‌ که سود حاصل از آن نتیجۀ کار نبوده بلکه با بهره‌وری از کار دیگران به دست می‌آید، بر این معنی متکی است. (کمالی، ۱۳۸۰: ۲۷)

از پیامبر اسلام نقل‌شده است که فرمود: «ما اول احد کم طعامان قسط اخیراً من عملید» یعنی اینکه انسان بهتر است طعامی را نخورد که ماحصل کار و عمل خود او نیست و یا روایت مشهوری که پیامبر بر دستان پینه‌بسته کارگر بوسه می‌زند و می‌فرمایند که خداوند چنین دستی را دوست می‌دارد، نشان‌دهندۀ اهمیت توجه به کار در اسلام است. (عراقی، ۱۳۶۷: ۱۷) هم‌چنین در اسلام، آیات و احادیث بی‌شماری در زمین شرافت ذاتی کار، حسن کار یدی، کار ذهنی، علم و تحسین علما وجود دارد.

هم‌چنین سیر امامم معصوم که ائمه ما کار سخت را بسیار دوست داشتند و حتی در اوج تموّل مالی بسیار شدید کار می‌کردند. امام باقر (ع) در مورد علی (ع) می‌فرماید: «جان امیرالمؤمنین خرج فی‌البداهه فی الحاجه قد جفاها یرید آن یراه الله یتعب نفسه فی طلب الحلال» یعنی، امیر مؤمنان در گرمای شدید برای رفع نیاز خود بیرون می‌رفت و می‌خواست خداوند او را ببیند که در طلب روزی حلال زحمت می‌کشد و خود را به مشقت می‌اندازد (همان).

در اندیش قرآنی، خاستگاه کار و تلاش مفید و سازنده، فطرت آدمی و عشق به کمال مطلق است، زیرا انسان خود فطرتاً کمال مطلق را جستجو می‌کند و با این کمال‌جویی در کار و تلاش به رضایت باطنی و درونی و سلامت روحی و روانی بیشتر و به کمال فردی و اجتماعی استوارتری دست می‌یابد.

علاوه بر قرآن، سنت ما بیشترین تأکید را روی کار، طلب حلال، اجتناب از حرام، شرافت کار، امانت‌داری و صداقت در کار و ارزش و احترام به کار داشته است، تعداد حدیث‌ها و روایاتی که در این زمینه می‌توان آورد قابل‌احصا نیست. در اینجا تعدادی ازاین‌رو ای‌ات ارائه شد تا ابعاد اخلاق کار اسلامی روشن شود.

رسول خدا (ص) به علی (ع) فرمود: «یا علی: من صفات المؤمن آن یکون کثیرالمعونه» (مجلسی، ج ۶۷ ص ۳۱۱)؛ یعنی ای علی: پرکاری از صفات مؤمن است.

از ابن عباس نقل‌شده است که وقتی کسی موردعلاقه پیامبر قرار می‌گرفت، حضرت، سؤال می‌کرد که آیا او شغل و حرفه‌ای دارد؟ و اگر می‌گفتند خیر می‌فرمود: از چشمم افتاد و در پاسخ به اینکه چرا این فرد از چشم شما افتاد می‌نمود: «لان المؤمن اذا لم یکن له حرفه یعیش بدینه» یعنی، زیرا هر که شغل و حرفه‌ای نداشته باشد از راه دینش زندگی خود را می‌گذراند (دلشاد تهرانی، ۱۳۷۶: ۱۲).

قرآن کریم به مال اهمیت داده و آن را مایه و پایه قوام و قیام انسا‌ن‌ها دانسته است. فقیر کسی است که مهره کمرش شکسته و قدرت ایستادن ندارد. ازاین‌رو در تعالیم اسلامی، تحصیل خردمندانه مال، خیر و فضیلت و اسراف و تبخیر آن شر و بد است. (مفاتیح‌الحیاه ۱۳۹۱: ۵۷۴)

رفاه اقتصادی جامعه در گرو دو عنصر محوری است، کوشش در تولید، قناعت در مصرف. (مفاتیح الحیاه، ۵۷۹ به نقل از تسنیم، جلد ۱۷: ص ۳۴۴) مقصود از تولید در اینجا هر نوع اشتغال به کار مشروع برای تأمین زندگی و پیشرفت اقتصادی فرد و جامعه است و شامل کشاورزی، دامداری، تجارت، صنعت و مانند آن‌ها می‌شود و در آیات و روایات بر آن تأکید شده است.

اموالکم التی جعل‌الله قیاما (سوره نساء، آیه ۵)

امیرمؤمنان علی (ع) می‌فرماید: ملتی که آب و زمین کشاورزی به اندازه کافی دارد ولی آب‌ها را مهار و زمین را اصلاح نکند و از آن‌ها بهره‌برداری نکند و در اثر کم‌کاری یا بدکاری محتاج گردد از رحمت حق دور باد. (قرب الاسناد، ص ۵۵، مفاتیح‌الحیاه ۵۸۰)

امام صادق (ع) می‌فرماید: «آنکس که در جهت گشایش زندگی خانواده‌اش تلاش کند مانند کسی است که درراه خدا جهاد نماید» (داوری، ۱۳۷۲، صص ۴۷- ۴۲). قال علی (ع): «الشّاخص فی‌طلب الرزق الحلال کالمجاهد فی‌سبیل‌الله» یعنی، «جوینده روزی حلال همچون مجاهد راه خداست» (دلشاد تهرانی، ۱۳۷۶: ۱۰).

علی (ع) می‌فرماید: «المؤمن یعاف اللهو و یألف الجّد» یعنی، مؤمن بیهودگی را کنار می‌زند و جدیت را به کار می‌بندد (همان: ۲۰).

اسلام با تأکید بر تضمین روزی بندگان از سوی خدای متعال، سعی و تلاش را توصیه کرده و در قرآن می‌فرماید: انسان جز محصول کوشش خویش مالک چیزی نیست. (سوره نجم، آیة ۳۹)

در اسلام بر سحرخیزی و آغاز کار روزانه از ابتدای روز تأکید فراوان شده و پرخوابی نهی شده است. بر این مبنا از مؤمنان انتظار می‌رود که شب را به استراحت و تمدد اعصاب و تجدید قوا سپری نمایند و برای آغاز کار در روزی دیگر خود را مهیا کنند.

امیرمؤمنان می‌فرماید: صبح زود در پی روزی رفتن، روزی را افزون می‌کند. نیز می‌فرماید: هیچ سحرخیزی درراه خدا برتر از سحرخیزی برای تأمین معاش فرزندان و خانواده نیست. (مفاتیح‌الحیاه، ۱۳۹۱: ۹۲)

مشاهده می‌شود که در اسلام از گرایش به صفات زاهدانه بدون عمل پرهیز شده است. ازنظر اسلام، عابدترین مردم، پر کارترین آن‌ها نیز هست، رسول خدا به علی (ع) فرمود: «یا علی، من صفات المؤمن ان‌ یکون کثیر المعونه» یعنی، ای علی: از صفات مؤمن این است که پر کار است (همان: ۲۰).

بر اساس تعالیم و آموزه‌های قرآنی و روایی فوق، سبک زندگی مطلوب در حوزة کار و فعالیت اقتصادی شامل ویژگی‌های زیر است:

۱ – در درجة اول کار و فعالیت اقتصادی مؤمن باید با قصد و نیت قرب الهی توأم باشد.

۲ – در کار و فعالیت اقتصادی و مراودات، معاملات و مناسبات مرتبط باکار و شغل باید تقوا رعایت شود و مؤمن باید خداوند را بر کلیه اعمال و کنش‌های خود حاضر و ناظر بداند و در پیشگاه خداوند حقی از کسی ضایع نکند و وظیفه‌اش را به درستی و به‌طور کامل انجام دهد.

۳ – طبق آیات و روایات ذکر شده، جد و جهد در کار و فعالیت اقتصادی و به‌منظور کسب روزی حلال تأکید فروان شده است.

۴ – مؤمن باید از منابع و امکانات در اختیارش به‌طور بهینه بهره برد و اسراف نکند.

۵ – مؤمن باید هر روزش بهتر از روز قبل باشد و باید به دنبال علم‌آموزی و پیشرفت و تکامل باشد.

۶ – مؤمن نباید از کید و مکر دشمنان مأیوس شود، مؤمن باید در کار خیر، پایمردی و استقامت داشته باشد و در مصائب و سختی‌های راه به خدا توکل کند و از طریق ایمان و عمل صالح برنگردد.

۷ – مؤمن باید وظیفه‌شناس و مسئولیت‌پذیر باشد و هر جا مشاهده کند که امر خیری بر زمین مانده، داوطلبانه انجام آن را بر عهده گیرد.

۸ – مؤمن باید از مشورت و همکاری اهل خیر و ابرار بهره گیرد.

۹ – در اسلام بر اهمیت و ارزش وقت و زمان تأکید شده و به مؤمنان انذار داده می‌شود که در قیامت باید در خصوص نحوة سپری کردن عمرشان در دنیا پاسخ دهند و لذا نباید عمرشان را در مسیر بطالت، تباه نمایند.

۱۰ – هم‌چنین در اسلام بر پایبندی به خانواده و جامعه و تلاش در جهت تأمین رفاه همسر و فرزندان از طریق کار و و تحصیل روزی حلال توصیه فراوان شده است. در اسلام رزق حلال یعنی درآمدی که از طریق خدمت و خیر به جامعه و دیگران تحصیل شده باشد و کسب روزی از راه‌های نامشروع مذمت شده و رعایت حقوق دیگران مورد تأکید قرارگرفته است.

بر اساس مطالعات نظری فوق، ابعاد و مؤلفه‌های زیر جهت ترسیم فضای مفهومی اخلاق کار اسلامی معرفی می‌شود.

نتیجه‌گیری

طبق آموزه‌های اسلامی، هر مؤمنی باید شبانه روزش را به سه قسمت مساوی بخش کند. یک بخش را به کار و کسب روزی حلال بپردازد، یک بخش را به فراغت، استراحت و امور منزل و بخش سوم را به عبودیت خدا و امور معنوی اختصاص دهد. (نهج‌البلاغه، ۱۰۰۸) این بخش‌بندی زندگی و اوقات شبانه‌روز خطوط اصلی سبک زندگی اسلامی را ترسیم می‌کند.

در این مقاله صرفاً یکی از این ابعاد سه گانه یعنی کار و فعالیت شغلی و اقتصادی موردتوجه قرارگرفته و به‌منظور مدیریت سبک زندگی مطابق با الگوی اسلامی – ایرانی پیشرفت، الگوی اخلاق کار اسلامی یا سبک مطلوب کار و فعالیت اقتصادی در اسلام تبیین شده است.

تحقق اهداف و آرمان‌های پیشرفت و توسعه در گرو عوامل متعددی است که ازجمله مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به رفتار اقتصادی به ویژه اخلاق کار و تلاش در بین آحاد جامعه اشاره نمود. اخلاق و فرهنگ کار از مؤلفه‌های اصلی نیل به توسعه و پیشرفت است و بدون وجود بستری مناسب برای کار و فعالیت مولد آحاد مختلف جامعه، امکان نیل به اهداف توسعه و پیشرفت فراهم نخواهد بود.

آثار و پیامدهای کار را می‌توان در دو سطح فردی و اجتماعی مورد بررسی قرار داد. در سطح فردی، کار منشأ بروز و ظهور فضائل انسانی و به دلیل شکوفایی همین ظرفیت‌های نهفته در انسان، مولد و خلاقیت‌آفرین است. مولد بودن کار در فرد احساس رضایت و خشنودی ایجاد می‌کند. همچنین دستاورد و محصولی که از طریق کار نصیب انسان می‌شود، به دلیل قابلیت مبادله‌ای آن ارزشمند است.

چون نیازی را برطرف ‌نماید و لذا موجب رضایت و خرسندی در مصرف کننده می‌شود. به‌علاوه انسان به‌عنوان اشرف مخلوقات مهم‌ترین تمایزش با دیگر موجودات در خلاقیتی است که از طریق کار نشان می‌دهد و در اثر آن و به‌منظور دست‌یابی به شرایط آرمانی، خود و محیط پیرامونش را تغییر می‌دهد. از بعد اجتماعی، کار به تعالی جامعه و تحقق آرمان‌ها و ارزش‌های بشری کمک می‌نماید. ازجمله مهم‌ترین این آرمان‌ها می‌توان به پیشرفت، رفاه و بالندگی اشاره نمود.

کار صالح و شایسته سرمنشأ تحقق آرمان‌های جهانشمول بشر است. در جامعه‌ای که آحاد آن برای نیل به ارزش‌ها و اهداف جمعی در تلاش و کوشش باشند و در انجام وظایف و تکالیف خود به نحو شایسته عمل نمایند و تمامی مساعی خود را بکار گیرند و از منابع در اختیارشان نیز به‌طور مناسب استفاده کنند و به قواعد و هنجارهای کار احترام بگذارند و به حقوق دیگران تعدی نکنند، چنین جامعه‌ای از بالاترین میزان پیشرفت و بالندگی، رفاه و آسایش و نظم و امنیت برخوردار خواهد بود و درگیری، خشونت، تنش، ناامنی، آشوب، بی‌نظمی، طغیان، شورش، معضلات و مفاسد اجتماعی نیز مجال ظهور و بروز نخواهند داشت یا دست کم به کمترین مقدار خود خواهد رسید.

از زاویه‌ای دیگر می‌توان گفت که منشأ بسیاری از مصائب و معضلات اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی که یک جامعه را ناکارآمد می‌نماید و مانع از تحقق آرمان‌های پیشرفت می‌شود، زیرپاگذاشتن ارزش‌ها، قواعد، قوانین و هنجارهای مربوط به کار و فعالیت اقتصادی است. لذا پیشرفت، توسعه، تعالی و بالندگی هر جامعه و تمدنی، در گرو کار، تلاش، سعی و کوشش جمعی است. جامعه‌ای که از تلاش و کوشش و سخت کوشی روی‌گردان است، چاره‌ای جز پذیرش فقر و بدبختی، رکود و رخوت، بی‌نظمی، ناامنی و آشوب نخواهد داشت.

به همین دلیل اسلام جایگاه ارزشمندی برای کار و تلاش چه در بعد فردی و چه در بعد اجتماعی آن قائل شده است. این دیدگاه در اسلام که به روشنی در آیات و روایات تبیین شده است با نظر برخی از متفکران غربی که اسلام را دین تنبلی و تن‌پروری دانسته‌اند، در تضادی آشکار قرار دارد. در اسلام تصریح شده که هیچ چیزی برای انسان غیر از طریق کار و تلاش حاصل نمی‌آید و انسان باید برای تحصیل رزق و روزی به سعی و تلاش همت گمارد.

راه‌کارها و پیشنهادها

به‌منظور ارتقاء اخلاق کار اسلامی باید در دو زمینه برنامه‌ریزی و اقدام کرد: زمینه اول به تقویت اخلاق کار اسلامی از طریق فرهنگ‌سازی، آموزش و تربیت نسل‌های جدید مرتبط است و زمینه دوم به حذف یا کاهش عوامل کاهنده اخلاق کار اسلامی در محیط‌های کار و فعالیت اختصاص دارد. درزمینهٔ اول فرهنگ و نگرش کارمحور در جامعه باید تقویت شود.

چراکه جامعه ایران برای نیل به توسعه و پیشرفت به تربیت هرچه بیشتر انسان‌های اراده‌گرا، موفقیت‌‌طلب، آینده‌نگر، برنامه‌ریز، سخت‌کوش، وظیفه‌شناس و درستکار، حسابگر، وقت‌شناس، اهل پس‌انداز و سرمایه‌گذاری، خلاق و کارآفرین نیاز دارد. در این راستا خانواده، نظام آموزشی، رسانه‌ها و سایر نهادهای فرهنگی باید در جهت تشویق افراد به درونی کردن این ارزش‌ها عمل کنند و مانع تکوین باورها و نگرش‌های بدبینانه، تقدیرگرایانِ، دم غنیمتی و دنیاگریزانه در افراد شوند.

مهم‌تر از ایجاد و تقویت اخلاق کار توسط نهادهای تربیتی و فرهنگی، دولت باید با وضع قوانین و ایجاد سازوکارهای مناسب، به تقویت اصل شایستگی و شایسته‌سالاری همت گمارد تا مانع افول اخلاق کار جوانان و فارغ‌التحصیلانی شود که با انگیزه و اشتیاق بالایی به بازار کار وارد می‌شوند. در جامعه‌ای که افراد احساس کنند، مزایای اجتماعی مانند ثروت، قدرت، شغل؛ مقام و منصب و … بر مبنای اصل شایستگی توزیع نمی‌شود، رقابت لجام‌گسیخته و ناهنجار برای کسب این مزایا نیز رخ می‌دهد. (رفیع‌پور، ۱۳۸۴: ۲۸۵) و در نتیجه اخلاق کار تضعیف می‌شود.

در مجموع باید به افراد آموخت که در صورتی می‌توانند به موفقیت بیشتر دست یابند که وظایف‌شان را به بهترین شکل انجام دهند. انجام وظایف یکی از بارزترین مسیرها و شیوه‌هایی است که افراد می‌توانند از طریق آن بر رقبای خود پیشی گیرند؛ اما باید به موازات آن پاداش متناسب نیز در نظر گرفت تا در افراد احساس بی‌عدالتی شکل نگیرد. چراکه احساس بی‌عدالتی از دو جنبه اخلاق و فرهنگ کار را دچار بحران می‌کند.

  • داریوش راد